„Cârtiţa” care va săpa tunelul la Magistrala 4 de metrou a fost montată

"Cârtiţa" uriaşă care va face tunelul de metrou de la Magistrala 4 este pusă pe poziţii şi se pregăteşte pentru începerea săpăturilor.

11 mart. 2015, 07:49
„Cârtiţa” care va săpa tunelul la Magistrala 4 de metrou a fost montată

Utilajul care va săpa tunelul Magistralei 4, Tunnel Boring Machine, produs de francezii de la NFM Technologies, a ajuns pe şantier, la staţia Străuleşti, în urmă cu mai bine de o lună, iar acum se lucrează de zor la pregătirea „cârtiţei” uriaşe pentru începerea săpăturilor la tunelurile de metrou, potrivit b365.ro. În urma acestor lucrări, Magistrala 4 de metrou va fi extinsă cu două staţii, Laminorului şi Străuleşti şi se va construi şi un depou.

Potrivit lui Cătălin Homor, director Investiţii şi Achiziţii Publice în cadrul Metrorex, săpăturile la Magistrala 4 de metrou vor fi mai greu de efectuat decât cele la Magistrala 5.

Nu e aşa de simplu de efectuat tunelul, chiar dacă nu are o lungime foarte mare, din cauza etapelor ce trebuie parcurse. Pentru că este un singur scut, acesta pleacă de la staţia Străuleşti, ajunge la staţia Laminorului, se scoate, se aduce înapoi, pleacă pe firul 2, apoi se scoate şi se bagă pe capătul celălalt, iar se scoate, iar se bagă în subteran. Toate etapele astea de montat, introdus în subteran şi scos la suprafaţă, durează mult mai mult decât săparea efectivă a tunelului. La săpat este mai simplu pentru că TBM-ul se autodeplasează cu pistoanele, dar în staţie, având vreo 400 şi ceva de tone, e mult mai greu de manipulat„, a explicat Homor.

Pe Magistrala 4, Secţiunea Parc Bazilescu – Lac Străuleşti, de la momentul admiterii spre finanţare a celor două staţii – septembrie 2014 – a fost realizată structura de rezistenţă în proporţie de 80% creându-se astfel posibilitatea demarării execuţiei tunelelor în primăvara acestui an.

CITEŞTE ŞI Când va fi gata METROUL către Aeroportul Henri Coandă

Conform constructorului care lucrează la extinderea Magistralei 4 de metrou, lucrările vor fi finalizate abia în 2016, cu o întârziere de un an, şi nu în 2015, termenul anunţat iniţial şi afişat şi pe panoul informativ de pe şantier.