Cârtiţa WikiLeaks dă Pentagonul în judecată. Motivul este halucinant

La un an după condamnarea sa la 35 ani de închisoare pentru cea mai mare scurgere de informaţii din istoria Statelor Unite ale Americii, Bradley Manning, care se prezintă cu numele de 'Chelsea' Manning, a depus o plângere împotriva Pentagonului pentru că l-a privat în închisoare de tratamentul hormonal necesar pentru a deveni femeie, informează AFP, citată de Agerpres.

25 sept. 2014, 09:18
Cârtiţa WikiLeaks dă Pentagonul în judecată. Motivul este halucinant

Potrivit plângerii de 18 pagini, depusă marţi la un tribunal federal din Washington, Chelsea Elizabeth Manning, care s-a prezentat cu numele său real de Bradley Manning în timpul procesului la Curtea Marţială, afirmă că ‘a fost privat de tratament medical necesar pentru schimbarea de sex’.

‘Chelsea’ Manning ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 35 de ani de detenţie la închisoarea militară de la Fort Leavenworth, Kansas (centru), şi a cerut la o zi după condamnarea sa, la 21 august 2013, să poată beneficia de un tratament hormonal pentru că se simte femeie.

Sprijinit de puternica Uniune Americană pentru Apărarea Libertăţilor (ACLU), el a depus plângere împotriva ministrului apărării Chuck Hagel, a comandanţilor închisorilor militare şi a celei de la Fort Leavenworth, precum şi împotriva Pentagonului, pentru încălcarea drepturilor sale constituţionale, în baza celui de-al 8-lea amendament care interzice pedepsele crude şi inumane.

Citeşte şi Declaraţii ŞOCANTE ale cârtiţei WikiLeaks, Bradley Manning: Sunt Chelsea Manning, SUNT FEMEIE

În pofida insistenţelor sale, ‘guvernul refuză în continuare să îi ofere lui Manning acces la tratamentul medical necesar tulburărilor sale de identitate sexuală, fără de care el va continua să fie marcat de grave suferinţe psihologice’, a declarat Chase Strangio, avocatul ACLU care-l apără pe ‘Chelsea’ Manning.

Fost analist de informaţii în Irak, Manning a fost condamnat pentru că a transmis peste 700.000 de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks.