CAS şi CASS la drepturile de autor cu reţinere la sursă. Ce trebuie să facă cei ce au venituri din mai multe contracte

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract se face iarăși reținerea la sursă a contribuțiilor la pensii (CAS) și la sănătate (CASS), potrivit celor mai recente modificări fiscale. Numai că cei ce obțin astfel de venituri nu pot fi obligați la plata acestor contribuții dacă nu depășesc un plafon stabilit la veniturile anuale estimate. Recent, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a mai venit cu un proiect de act normativ ce exemplifică anumite aspecte pentru plătitorii și beneficiarii acestor venituri.

25 apr. 2018, 08:37
CAS şi CASS la drepturile de autor cu reţinere la sursă. Ce trebuie să facă cei ce au venituri din mai multe contracte

Cea mai recentă modificare adusă Codului fiscal (prin OUG nr. 18/2018) a adus o întoarcere rapidă la un sistem aplicabil până de curând în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor. Mai exact, pentru veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract se face iarăși reținerea la sursă a CAS și CASS. Aici intră, de asemenea, și drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenție, desenele și modelele sau mărcile și indicațiile geografice.

Citeşte şi Românii cu venituri din drepturi de autor figurează ca fiind neasiguraţi la Sănătate: De vină este sistemul informatic

Notă: Pentru veniturile impozitate în sistem real, deci nu prin reținere la sursă, în baza contractului, se folosește o declarație unică pentru plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile din proprietate intelectuală (noul formular 212). Impozitul este stabilit în Codul fiscal la cota de 10%, aplicată asupra venitului net (venitul brut minus cota forfetară de cheltuieli, ce reprezintă 40% din venitul brut).

Cu privire la CAS (în cotă de 25%), Codul fiscal dispune că aceasta se datorează de către persoanele fizice care realizează venituri din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară. Cine se află sub plafon poate plăti CAS dacă vrea acest lucru (și se va folosi de formularul fiscal 212 pentru asta).

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.