Casa Albă a vrut să împrumute un tablou celebru al lui Van Gogh. Muzeul Guggenheim i-a propus însă ceva mai practic

Casa Albă a vrut să împrumute de la Muzeul Guggenheim  tabloul celebrului pictor Van Gogh. Muzeul însă i-a făcut o altă ofertă, propunându-i Casei Albe un vas de WC în întregime din aur şi funcţional, realizat de artistul Maurizio Cattelan.

26 ian. 2018, 10:39

Într-un curier electronic trimis în data de 11 Septembrie de către directoarea artistică a Muzeului Guggenheim, Nancy Spector, a refuzat să dea cu împrumut Casei Albe tabloul „Peisaj cu zăpadă” datând din 1888, al celebrului pictor olandez Van Gogh, după cum a declarat Spector publicaţia Washington Post.

Directoarea muzeului i-a făcut o altă propunere Casei Albe, la prima vedere, mai insolită, oferindu-i una dintre vasele de WC din aur masiv, realizate de artistul Maurizio Cattelan şi expuse în muzeul newyorkez, în perioada toamna 2016-vara 2017, potrivit AP.

Exemplarul pe care l-ar fi împrumutat muzeul Casei Albe şi care face parte din seria „America”, în care, în afară de vase de toaletă din aur, era disponibil şi celălalt „mobilier” de camere de baie din aur special, cum ar fi chiuvetele, căzile de baie, duşurile, dispozitivele pentru articole de toaletă şi inclusiv suluri de hârtie igienică aurită.

Aceste toalete de aur au fost utilizate de aproximativ 100.000 de persoane în perioada expoziţiei găzduită de muzeul newyorkez.