Casa curtezanei Miţa Biciclista se redeschide publicului. Evenimentul va fi marcat cu un mare bal mascat în noiembrie. Cât costă biletul

După 80 de ani, casa Mița Biciclista se redeschide publicului. Evenimentul va fi marcat cu un mare bal mascat în noaptea de 19 spre 20 noiembrie.

04 nov. 2022, 09:06

Casa Mița Biciclista se redeschide pentru public după 80 de ani. În noaptea de 19 spre 20 noiembrie, Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) organizează un mare bal pentru a marca deschiderea casei istorice.

„În noaptea de 19 spre 20 noiembrie începem împreună o nouă istorie a cunoscutei case din inima Bucureștiului. Balul celebrează deschiderea casei istorice cu un party memorabil și face publică promisiunea viitorului stabiliment creativ.

Locul va găzdui din 2023 un întreg ecosistem cultural cu braserie, spații de cultură urbană și artă și cinema.
Muzica se va auzi din nou în saloanele Miței după întregi decenii de liniște: seara este deschisă de un recital extraordinar susținut de Bălănescu Quartet, care vine direct de la Londra pentru deschiderea casei din centrul Bucureștiului. În spiritul avangardist al personalității Miței, cvartetul de coarde se distinge prin sensibilitate și fluiditatea stilului, dar și provocarea granițelor stilului muzical”, anunţă organizatorii.

Mai târziu în noapte, DJ Claudia preia ritmul și deschide sezonul de petreceri din casa Miței Biciclista.

În acest timp, salonul cu magie, jocuri de cărți și tarot va fi animat toată noaptea la etajul doi al casei istorice, etajul unde Mița, despre care se spune că a fost curtată de regele Ferdinand, își avea budoarul în cele patru camere mari.

Participanţii la bal trebuie să respecte un cod vestimentar: „negru și alb, șic”. „Penele de struț nu sunt obligatorii, dar Mița le găsea fabuloase”, mai spun organizatorii.

Accesul la balul din casa curtezanei Miţa Biciclista se face pe bază de mască, fiind inclusă în prețul biletului.

În acest moment, balul este sold out, dar organozatorii promit şi alte evenimente atractive în decembrie.

 

Cine a fost Miţa Biciclista şi cum a primit casa din Piaţa Amzei

Miţa Biciclista a fost o damă de companie de lux şi o femeie foarte extravagantă care nu ţinea cont de vocea lumii.

Miţa Biciclista, pe numele real Maria Mihăescu, s-a născut în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova. A fost fiica unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ. Pe la 14- 15 ani, ea a fost remarcată şi luată cu voia ei în începerea „carierei de curtezană”. Devenită o tânără cultă şi învăţată la pension în străinătate, Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

A trăit o perioadă la Paris, iar când s-a întors în ţară a continuat să cocheteze cu acel stil de viaţă şi le vorbea tuturor în franceză.

Iubea luxul pe care şi-l şi permitea. Aşa că avea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mânca numai la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Porecla de Miţa Biciclista a primit-o prin anul 1898, când a fost văzută de ziaristul George Ranetti plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea că acesta era îndrăgostit de ea, dar pentru că îl respingea acesta a poreclit-o „Miţa Biciclista”.

Pe vremea când bicicleta era încă o raritate Miţa Biciclista a fost prima femeie ce pedala pe marile străzi ale Capitalei, scrie observator.tv. Şi asta nu era tot. În timp ce toată lumea făcea baie în public în halat, Miţa a fost printre primele femei care a apărut în mare în costum de baie sumar. Şi nu se temea nici măcar de oamenii legii. Într-o zi a fost somată de un şef de post să iasă din apă. Acesta a fluierat ca aceasta să îl audă, iar Miţa a ieşit nervoasă din apă şi l-a lovit cu umbrela.

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, o descrie Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene”.

Citeşte şi Dan Negru: „A fost o curvă. Cea mai cunoscută fufă de la noi”

Casa Mița Biciclista, cunoscută și sub numele de Casa Teodorescu, se află în centrul Bucureştiului, pe colț, la intersecția dintre străzile Biserica Amzei și Christian Tell

Casa celebrei curtezane a fost construită de arhitectul N. C. Mihăescu, în 1900. Este o casa Beaux-Arts cu influențe Art Nouveau, are fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni.

Casa are 28 de camere şi 15 băi. Conform surselor istorice, casa i-ar fi fost acordată Miţei de către viitorul Rege Ferdinand I, unul dintre admiratorii săi.