Casa nouă se ieftineşte şi în acest an. Vezi cât va costa metrul pătrat

Constructorii spun că metrul pătrat de casă construită se va ieftini şi în acest an, în timp ce producătorii de materiale de construcţii exăplică de ce sunt nevoiţi să crească preţurile, în contextul în care preţul energiei s-a scumpit. Tot constructorii spun că vor fi concuraţi de firme din străinătate care vor veni cu preţuri mult mai mici.

01 mart. 2013, 06:37
Casa nouă se ieftineşte şi în acest an. Vezi cât va costa metrul pătrat

Producătorii de materiale de construcţii sunt conştienţi că piaţa construcţiilor se află în declin, dar sunt nevoiţi să crească preţurile, în contextul în care gazele ca şi curentul electric s-au scumpit. „Din moment ce gazul şi energia electrică s-au scumpit, iar taxele sunt tot mai mari, suntem nevoiţi să creştem preţurile la materialele de construcţii în încercarea de a supravieţui, ca să nu punem lacătele pe uşă. Astfel, producătorii români de materiale de construcţii se vor confrunta cu străinii care vor specula momentul şi vor intra pe piaţa românească cu preţuri mai bune” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii.

Astfel, românii vor putea să îşi construiască case cu ciment din Ucraina sau Serbia, cu cărămizi din Ungaria, cu BCA-uri bulgăreşti sau cu ţigle din Polonia.

Constructorii se feresc să facă predicţii cu privire la preţul de construcţie al unei case în acest an. „Nu se ştie ce se va întâmpla în acest an cu privire la preţul de construcţie al unei case. Motive de creştere al preţului nu ar fi” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Şerban Median, reprezentant al firmei de construcţii Trilitica Frame.

Alţii spun că nu numai că nu există motive de scumpire a preţului unei case nou construite, ba din contră. „Probabil că preţul de construcţie al unei case va scădea în acest an cu aproximativ 5%, din moment ce cererea este tot mai mică” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group.

Anul trecut, o casă la cheie costa aproximativ 400 de euro metrul pătrat. Anul acesta cei ce vor să îşi facă casă ar putea să o facă ceva mai ieftin, cu câteva mii de euro, în funcţie de suprafaţa locuinţei. „Ţinând cont că cererea este tot mai mică preţul unei case la cheie, cu finisaje medii, fără preţul terenului pe care s-a construit, ar fi undeva la 380 de euro metrul pătrat” a precizat Ciprian Ana.

O casă de 100 de metri pătraţi ar costa undeva la 38.000 de euro.