„Casa Prispa”, prima locuinţă din România care produce curent electric. Vezi cum arată FOTO

O familie din judeţul Bacău trăieşte în prima casă din România care produce energie electrică din razele solare, atât de multă încât nu o poate consuma pe toată. Locuinţa a fost realizată de un grup de studenţi din Bucureşti.

03 apr. 2013, 09:03

Construcţia se află la marginea unei păduri din comuna băcăuană Mărgineni. Proprietarii, o familie din Bacău, au cumpărat-o în august 2012, cu preţul de 45.000 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate în Capitală, scrie adevarul.ro.

„Casa Prispa”, cum a intitulat-o echipa de producţie, n-are nevoie de nicio sursă de energie electrică sau de combustibil, ci se alimentează integral din sistemul de panouri solare şi fotovoltaice instalat pe acoperiş. Locuinţa produce chiar mai multă energie electrică decât are nevoie, iar surplusul ar putea fi redistribuit şi vândut în Sistemul Energetic Naţional sau înmagazinat pentru a fi utilizat mai târziu.

Casa are 90 de metri patraţi şi a fost montată în mai puţin de 30 de zile, de către echipa de 50 de studenţi participanţi la proiect. Pe acoperiş sunt montate 32 de panouri fotovoltaice, cu o suprafaţă totală de aproximativ 70 de metri patraţi, care ar produce, în condiţii optime, 8 kWh, o cantitate de energie mai mult decât suficientă pentru a alimenta toată aparatura electrică din casă.

Citeşte şi Prima casă solară românească, PRISPA, şi-a găsit cumpărător FOTO şi VIDEO