Casa viitorului există deja la Sibiu. Un student medaliat cu aur a inventat o „casă inteligentă” VIDEO

O familie din municipiul Sibiu are șansa să locuiască într-o "casă inteligentă", care le urează membrilor ei bun venit acasă, le cântă "La mulți ani!", udă gazonul, asigură securitatea proprietății și reglează în așa fel sistemul de încălzire, încât factura la gaze este cât pentru o garsonieră, deși casa are o suprafață de peste 200 de metri pătrați.
Iulian Tudor
23 apr. 2015, 11:40
Casa viitorului există deja la Sibiu. Un student medaliat cu aur a inventat o

Casa a devenit o locuință a viitorului, desprinsă parcă din filmele SF, datorită invenției unui student în primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei, informează AGERPRES. Studentul, Iosif Băncioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa națională a concursului internațional de proiecte informatice „Infomatrix 2015”.

Citeşte şi Prima Casă 2015. Solicitările de garantare, la un maxim istoric. Ce trebuie să conţină dosarul

„Este vorba de un modul al unei automatizări, modul controlat cu ajutorului unui PLC („Progammable Logic Controller”), care ajută la deschiderea unei uși pe bază de senzori de mișcare, cititor de carduri și interfon. Este interesant faptul că, prin adăugare de module I/O (input/output) se pot conecta diverși senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diverși parametrii, PLC-ul comandând diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transformă o casă obișnuită, în casa viitorului”, a declarat Iosif Băncioiu.

Această invenție va participa la București, în perioada 14-18 mai, la faza internațională a acestei competiții, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internaționale, din țări de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud și Europa).

Deși arată de afară ca o casă obișnuită, cu niște panouri solare pe acoperiș, casa viitorului de la Sibiu te surprinde încă de când îi pășești pragul. Îți urează bine ai venit și de îndată ce intri în living o muzică ambientală te înconjoară, datorită unor senzori din tavan, controlați de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.

„Welcome! You are home alone”, spune o voce feminină în limba engleză atunci când treci de senzorul care detectează mișcarea.

Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casă pot apăsa diverse butoane, pe un „touchscreen”. Cu o simplă apăsare pe acest „touchscreen”, poți deschide sau închide jaluzele de la geamuri. În cazul în care ai uitat să îți pui ceasul deșteptător să sune, casa inteligentă te trezește dimineața și are de grijă să îți amintească să duci copiii la grădiniță sau la școală.

Această automatizare prietenoasă, cum o numește inventatorul ei, Iosif Băncioiu, te ajută să faci economie la facturi. Spre exemplu, factura de curent este redusă considerabil. Deși există întrerupătoare în casă, aproape nimeni nu le mai folosește, pentru că totul este calculat în funcție de lumina naturală de afară care inundă casa prin niște geamuri foarte mari. „Totul este pe bază de senzori de mișcare și senzori de lumină. Dacă intensitatea luminoasă este mai ridicată, atunci nu se aprind becurile în casă”, explică Iosif Băncioiu.

Una din cele mai mari economii se face la factura de încălzire. Proprietarul casei, unchiul studentului inventator, a recunoscut că a plătit doar 150 de lei factura la gaze într-o lună de iarnă, la o casă cu o suprafață de 230 metri pătrați.

„Acest sistem controlează și partea de încălzire. Se face practic un schimb între panourile solare, șemineu, cu sistemul de încălzire integrat al apei și centrala de încălzire pe gaz. (…) Într-o lună geroasă de iarnă, factura de gaz a fost de 150 de lei”, a spus Iosif Băncioiu.

Citeşte şi Casa de 900 de lei. Da, preţul este scris corect GALERIE FOTO

Când familia nu este acasă sau doarme, gazonul este udat automat cu ajutorul senzorilor și panoului de comandă din casă.

„Are în software un interval prestabilit, mai exact noaptea, zilnic, în funcție de umiditate și viteza vântului. Dacă umiditatea este ridicată și vântul bate destul de tare, nu pornește sistemul de irigație. Practic, casa îți udă gazonul și când nu ești acasă”, a adăugat inventatorul.

Poate cea mai importantă utilitate a acestui panou de automatizare, este sistemul de securitate.

„În cazul încălcării perimetrului fără cartele de acces, proprietarul este anunțat prin SMS sau apel telefonic pe telefonul mobil. Dacă în curte se află o pisică sau un câine, stăpânul casei nu primește alarmă prin SMS, pentru că sunt mai mulți senzori care sesizează asta. Accesul în casă se poate face pe bază de cheie sau card de acces”, completează Iosif Băncioiu.

Ce este special în cazul acestei automatizări este ceea ce se întâmplă în cazul unei pene de curent. Există autonomie de la 24 la 48 de ore, în funcție de utilizare. Practic toate funcțiile se mențin și dacă nu există alimentare cu curent electric timp de două zile.

Pentru a construi panoul de comandă, circuitele și a monta senzorii, Iosif Băncioiu a muncit doi ani, însă casa viitorului a început să funcționeze de un an.

Întrebat dacă s-a așteptat să fie recompensat cu o medalie de aur pentru invenția aceasta, studentul sibian a răspuns: „Sincer vă spun că nu mă așteptam, dar mă bucur și sunt mândru de asta. Să sperăm că o să ne menținem și la etapa mondială a concursului Infomatrix”.

Un asemenea sistem inteligent costă în jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului și proprietarului casei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
A fost desemnat cel mai mare oraș din România. E de două ori cât Bucureștiul, dar aici trăiesc mai puțin de 6.000 de oameni
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de teren din România sunt blocați. Legea îți interzice, chiar dacă ai cumpărat legal terenul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia