Căsătoria îi face pe oameni mai fericiţi decât salariul mare

Căsătoria îi face pe oameni mai fericiţi decât un salariu mare, credinţele religioase sau chiar copiii, conform unui studiu publicat de Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie.

31 mai 2013, 16:13
Căsătoria îi face pe oameni mai fericiţi decât salariul mare

Un sfert din oamenii din Anglia şi din Ţara Galilor sunt singuri. În acest context, conform ONS, căsătoria este considerată de 20 de ori mai importantă pentru bunăstarea unei persoane decât salariul câştigat şi de 13 ani mai importantă decât proprietatea unei locuinţe, scrie Agerpres.

În plus, conform statisticilor, venirea pe lume a unui copil aproape că nu are niciun fel de impact asupra fericirii de zi cu zi a unei persoane, dar îi face pe părinţi să se simtă mai ‘merituoşi’.

Studiul realizat de ONS se bazează pe intervievarea a 165.000 de persoane care au fost rugate să-şi acorde calificative în ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie al vieţii, dacă viaţa lor merită trăită, cât de fericiţi şi respectiv cât de anxioşi se simt.

Astfel, pentru prima oară ONS a folosit aceste date adunate pentru a realiza un clasament al importanţei diferiţilor factori pentru starea de fericire şi bunăstare. Sănătatea şi un loc de muncă reprezintă cei mai importanţi doi factori din acest clasament, fiind urmaţi imediat de căsătorie sau de parteneriatul civil.

Pe o scară de la 0 la 10 persoanele căsătorite sunt în medie cu 0,14 puncte mai fericite decât cele care trăiesc în concubinaj, cu 0,3 puncte mai fericite decât persoanele singure şi cu 0,4 puncte mai fericite decât persoanele divorţate.

Studiul a avut şi unele concluzii ce pot fi considerate surprinzătoare. Astfel, persoanele cu studii superioare sunt în mod semnificativ mai anxioase decât cele care nu au studii superioare. La fel, se confirmă şi faptul că banii nu aduc fericirea, cel puţin în Marea Britanie, unde cei 10% dintre britanici cu cele mai mari câştiguri financiare sunt şi mult mai anxioşi decât cei care câştigă mai puţin decât ei.

Acest studiu s-a desfăşurat în perioada aprilie 2011 – martie 2012.