Căscatul excesiv este un semnal de boală

Un fenomen fiziologic întâlnit atât la oameni, cât și la animale ce adesea este asociat cu starea de oboseală, însă există cazuri în care căscatul într-o manieră excesivă poate semnala prezența anumitor afecțiuni.

29 sept. 2017, 07:36
Căscatul excesiv este un semnal de boală

Și tu te-ai confruntat de a lungul timpului cu fenomenul căscatului și ai observat adesea că aceasta este un gest molipsitor. Ei bine, specialiștii care au studiat fenomenul nu au putut stabili exact din ce motiv devine molipsitor însă, deși se crede că apare în starea de oboseală, potrivit publicației Huffington Post mai ales când creierul nostru nu este suficient de bine oxigenat.

Deși multe persoane nu știu că acest gest reflex al organismului ne poate transmite semnale despre apariția anumitor afecțiuni ce netratate în timp se pot agrava.

O consecință a deficitului de oxigen

Lăsând la o parte perioada în care nu reușești să te odihnești corespunzător, căscatul se poate datora unei oxigenări deficitare a sângelui, și din păcate acest aspect se regăsește în afecțiuni precum insuficiență cardiacă, migrene, carențe de magneziu sau fier ori epilepsie.

De asemenea dacă ești nevoit să stai o perioadă îndelungată într-o încăpere neaerisită corespunzător sau foarte aglomerată, căscatul nu va ezita să apară.

Un deficit de vitamine

Diminuarea dozei de magneziu din organism sau chiar absența sa va declanșa starea de somnolență ce este însoțită de prezența căscatului deoarece prin somn organismul reușește în anumite situații să se refacă.
Însă pe lângă acest deficit trebuie luat în calcul și existența unei anemii severe, atunci când nivelul hemoglobinei, care transportă oxigenul în sânge scade se va declanșa automat căscatul pentru a ajuta organismul să se reechilibreze.
Prin căscat musculatura reușește să se relaxeze, și adesea cu cât ești mai obosit cu atât mai mult vei căsca.
În cazul în care ai de a face cu o malformație congenitală la nivelul inimii sau boli ale sistemului nervos, căscatul va fi un fenomen cu care te vei confrunta chiar de mai multe ori pe zi.

Lipsa hidratării corespunzătoare

Atunci când creierul nu primește suficient oxigen, corpul reacționează automat deoarece o slabă oxigenare ar putea fi un simptom al sclerozei multiple, a unor tumori cerebrale sau a epilepsiei ori encefalitei.
La fel se întâmplă și atunci când nu bei suficientă apă, organismul îți transmite fel și fel de semnale printre care pielea uscată, mâncărimi ale pielii, căscatul excesiv deoarece organismul se chinuie să mențină funcțiile organelor chiar și în lipsa apei și apelează la rezervele sale. Astfel, în lipsa apei oboseala se va accentua.

În plus apa conține oxigenul necesar pentru a evita apariția blocajelor la nivelul vaselor sangvine și la nivel cerebral.

Orice fel de lips ar avea organismul, dacă nu se acționează la timp consecințele pot fi majore, așa că profită de tot ce ai în jur, consumă 2 litri de apă zilnic, alimentează-te corespunzător, depune efort măcar 30 de minute pe zi și astfel îți vei consolida sistemul cardiac și cel imunitar pentru a fi ferit de diverse afecțiuni.

Află cât de contagios poate fi căscatul AICI