Casele românilor vor fi controlate de Inspectoratul de Stat în Construcţii

Românii care locuiesc în mediul urban vor avea surpriza să se trezească la ușă cu specialiștii Inspectoratului de Stat în Construcţii care vor face controale asupra tuturor construcţiilor, inclusiv instalaţiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate, destinaţie, categorie și clasă de importanţă sau sursa de finanţare. Scapă de vizita inspectorilor doar cei care locuiesc în mediul rural și care au  locuinţe unifamiliale cu parter.
Iulian Tudor
05 dec. 2016, 20:10
Casele românilor vor fi controlate de Inspectoratul de Stat în Construcţii

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice a elaborat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind controlul de stat al calităţii în construcţii, prin care construcţiile aflate în mediul rural sunt exceptate de la inspecţiile de stat privind controlul calităţii, scrie libertatea.ro.

Controlul se va face atât la lucrările noi, cât și la lucrările de intervenţii în timp, diferenţiat, în toate etapele ciclului de existenţă a construcţiilor. Noile reglementări ar urma să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea Hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial al României, cel mai probabil din luna februarie 2017.

Controlul de stat al calităţii în construcţii urmărește, în principal, următoarele: îndeplinirea, de către organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, comisiile tehnice sau operatorii economici, a obligaţiilor prevăzute de lege.

Astfel, controalele vor urmări dacă s-au respectat obligaţiile legale referitoare la:

  •     certificarea performanţei și a conformităţii produselor pentru construcţii;
  •     agrementarea tehnică pentru produse, procedee noi și echipamente de construcţii;
  •     atestarea și autorizarea specialiștilor în domeniul construcţiilor;
  •     acreditarea și autorizarea laboratoarelor de analiză și încercări în construcţii;
  •     implementarea și certificarea sistemelor de management al calităţii în construcţii;
  •     certificarea performanţei energetice și auditarea energetică a clădirilor;
  •     alte obligaţii similare prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare.

Se va verifica dacă sunt respectate, de către toţi factorii care contribuie sau sunt implicaţi în conceperea, realizarea, exploatarea și post-utilizarea construcţiilor, a prevederilor legale privind: reglementările tehnice în construcţii; certificarea performanţei și conformităţii produselor pentru construcţii; agrementele tehnice pentru produse, procedee și echipamente pentru construcţii; verificarea și expertizarea tehnică a proiectelor; verificarea calităţii lucrărilor executate, expertizarea tehnică a execuţiei construcţiilor, precum și auditul energetic al clădirilor; conceperea și implementarea sistemului de management al calităţii în construcţii; verificarea calităţii execuţiei lucrărilor pentru care, în condiţiile legii, se emit autorizaţii de construire/desfiinţare, prin diriginţi de șantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor și prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor; stabilirea de către proiectant a modului de tratare a defectelor apărute în proiectare și execuţie, la construcţiile la care trebuie să asigure nivelul de calitate corespunzător cerinţelor, precum și urmărirea aplicării pe șantier a soluţiilor adoptate; utilizarea de produse pentru construcţii certificate pentru performanţă și conformitate; funcţionarea laboratoarelor de analize și încercări în construcţii; asigurarea activităţii metrologice în construcţii; recepţia la terminarea lucrărilor, precum și recepţia finală la expirarea perioadei de garanţie; urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor și intervenţiile în timp asupra acestora; post-utilizarea construcţiilor.

Inspecţiile vor viza și respectarea prevederilor autorizaţiilor de construire/desfiinţare, a avizelor, acordurilor și a altor documente referitoare la construcţii, emise de autorităţi sau organe ale administraţiei publice centrale și locale, precum și de alte organe abilitate de lege; îmbunătăţirea sistemului calităţii în construcţii și a regulamentelor aferente componentelor acestuia.

Pe perioada controlului, factorii și operatorii economici implicaţi în proiectarea, executarea, recepţia, exploatarea și intervenţiile la construcţiile existente, precum și post-utilizarea construcţiilor sunt obligaţi să pună la dispoziţia organelor de control toate documentele și informaţiile necesare efectuării controlului, dar și să permită accesul la locul și punctele necesare pentru efectuarea controlului și să asigure instruirea și echipamentul de protecţie a muncii conform legii.

Personalul cu atribuţii de control și inspecţie are obligaţia de a păstra confidenţialitatea  datelor tehnice, a performanţelor, soluţiilor tehnice, metodelor tehnologice și altele asemenea, de care au luat cunoștinţă în timpul exercitării activităţii de control.

Controlul de stat al calităţii în construcţii nu exclude și nu suplinește controlul intern sau alte forme de control și nu absolvă factorii implicaţi în procesul de construire de obligaţiile și răspunderile ce le revin prin dispoziţii legale cu privire la realizarea condiţiilor referitoare la calitatea construcţiilor pentru produsele de servicii furnizate sau pentru lucrările executate.

Personalul cu atribuţii de control și inspecţie dispune oprirea executării lucrărilor de construcţii, atunci când constată că acestea se realizează necorespunzător, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii de construire sau desfiinţare, după caz, emise cu nerespectarea dispoziţiilor legale. Lucrările de construcţii pot fi oprite pentru nerespectarea soluţiilor tehnice din proiect și a detaliilor  de  execuţie,  precum  și  a reglementărilor tehnice în vigoare prin  încălcarea  cerinţei fundamentale de rezistenţă mecanică și stabilitate; utilizarea de produse pentru construcţii fără certificarea și fără declararea, în condiţiile legii, a performanţei, respectiv a conformităţii acestora sau în lipsa avizelor obligatorii emise de Min. isterul  Sănătăţii  sau  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, acolo unde se impune; realizarea de lucrări în baza unor proiecte neverificate, în condiţiile legii; constatarea unor neconformităţi care pot afecta siguranţa construcţiilor; execuţia de lucrări fără personal calificat de supraveghere tehnică, respectiv fără responsabil tehnic cu execuția și diriginte de șantier”, se arată în proiectul emis de minister.

CITEŞTE ŞI: Se schimbă regulile în construcţii. Vezi de ce trebuie să ţi cont

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate oficiale parțiale. Cine intră în turul 2 după numărarea voturilor
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce