Castelul Bran va putea fi închiriat pentru o noapte, pentru prima dată după 1948, de Halloween

Castelul Bran va putea fi închiriat pentru o noapte, pentru prima dată după anul 1948, pe 31 octombrie, de Halloween, în urma unui concurs organizat de un cunoscut site internaţional specializat în rezervări turistice, informează independent.co.uk.

18 oct. 2016, 19:31
Castelul Bran va putea fi închiriat pentru o noapte, pentru prima dată după 1948, de Halloween

Airbnb, o platformă online americană dedicată rezervărilor turistice, a anunţat că va organiza o competiţie insolită, al cărei câştigător va avea posibilitatea de a petrece o noapte în Castelul Bran din România, reşedinţa contelui-vampir Dracula din celebrul roman omonim scris de Bram Stoker în 1897.

Câştigătorul concursului şi invitaţii lui sunt invitaţi să petreacă noaptea de Halloween din acest an în Castelul Bran. Ei vor dormi în „sicrie de lux, căptuşite cu catifea”, amplasate în presupusa criptă a lui Dracula.

Prezentatorul principal al acestei seri speciale va fi Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului Bram Stoker.

Castelul Bran, amplasat în Munţii Carpaţi, la graniţa dintre Transilvania şi Ţara Românească, este o uriaşă fortăreaţă medievală. Se crede că l-a inspirat pe Bram Stoker atunci când a scris romanul „Dracula”.

Castelul Bran este asociat, de asemenea, cu Vlad Ţepeş, domnitorul valah care l-a inspirat pe romancierul britanic atunci când a creat personajul vampirului Dracula.

Deşi nu a fost stăpânul castelului, se crede că Vlad Ţepeş ar fi petrecut o scurtă perioadă la Bran în timpul unei călătorii în Transilvania. De asemenea, se spune că domnitorul valah ar fi fost întemniţat în Castelul Bran timp de două luni în 1462 după ce a fost capturat de unul dintre rivalii săi, regele Ungariei.

Iniţial, Castelul Bran a fost construit pentru a funcţiona ca o fortăreaţă militară, fiind amplasat pe înălţimile muntoase de pe drumul care leagă două privincii istorice româneşti – Transilvania şi Ţara Românească.

După Primul Război Mondial, castelul a fost donat reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă pentru rolul jucat de fosta suverană în procesul de unire a Transilvaniei cu ţara-mamă.

Regina Maria l-a lăsat moştenire prin testament celei mai mici dintre fiicele sale, principesa Ileana. În 1948, castelul a fost confiscat de regimul comunist din România.

În 2006, după mulţi ani de la prăbuşirea regimului comunist, Castelul Bran a revenit proprietarului de drept, Dominic de Habsburg, fiul principesei Ileana. Dominic de Habsburg, născut pe 4 iulie 1937, este arhitect şi locuieşte la New York.

O companie românească administrează în prezent castelul, care este deschis publicului larg pentru vizite ghidate, însă niciun turist nu şi-a petrecut noaptea în fortăreaţa de la Bran după ce Dominic de Habsburg şi familia sa au fost exilaţi din România.

Platforma de rezervări turistice Airbnb asigură biletele de avion pentru câştigătorul acestui concurs insolit, indiferent de ţara de pe Glob din care va proveni acesta. De asemenea, Airbnb va organiza o plimbare cu trăsura pentru câştigător şi invitaţii lui în jurul castelului, „în timp ce soarele apune la orizont, pentru a marca în mod corespunzător orele în care liliecii încep să zboare şi lupii să urle”.

„După ce treci de ultima curbă pe acest drum mărginit de copaci, întrezăreşti Castelul Bran. Acest domeniu învăluit în ceaţa de pe un vârf de munte este casa nopţii. Frigul care cuprinde dintr-o dată trăsura nu este ceaţa de seară, este o frică ancestrală, mai veche decât pădurile care au crescut în jurul acestui castel din piatră. Acesta este bârlogul vampirilor şi nu poţi să îl părăseşti până dimineaţă”, se afirmă în textul publicat pe site-ul Airbnb.com.

Odată intraţi în incintă, oaspeţii vor avea permisiunea de a explora întregul castel, toate cele 57 de camere ale sale şi „labirintul de coridoare iluminate cu felinare, ungherele înfiorătoare şi scările care scârţâie”, după bunul lor plac.

Apoi, Dacre Stoker va servi oaspeţilor „o masă copioasă, care îţi întăreşte sângele”, constând în tocană de pui cu paprika – acelaşi preparat pe care Jonathan Harker, protagonistul romanului „Dracula”, îl primeşte în carte, înainte ca invitaţii să meargă să doarmă în sicriele lor, „în scârţâielile şi şoaptele nopţii transilvănene şi în zgmotele făcute de lupii care rătăcesc pe lângă zidurile castelului”.

Oaspeţii sunt rugaţi să nu aducă cu ei usturoi, nici obiecte impregnate cu miros de usturoi sau bijuterii din argint. De asemenea, invitaţii vor fi rugaţi să nu plaseze niciodată obiecte în forma unor cruci şi să nu îşi facă selfie-uri în faţa oglinzilor.

Citeşte şi Cele mai frumoase zece CASTELE din lume, pe timp de iarnă. Cetatea Râşnov, pe listă GALERIE FOTO