Cât câștigă polițistul Marian Godină după ce a intrat în concediu de creștere a copilului

Femeile sunt, în majoritate, cele care intră în concediu de creștere a copilului, sunt și bărbați care și-au suspendat contractul de muncă pentru a sta acasă și a avea grijă de copil. Este și cazul polițistului Marian Godină.

05 mart. 2023, 10:37
Cât câștigă polițistul Marian Godină după ce a intrat în concediu de creștere a copilului

Polițistul Marian Godină și-a luat concediu de creștere a copilului după ce soția sa, Georgiana, a născut o fetiță în iulie anul trecut. Hotărârea lui Godină a fost întâmpinată cu multe critici în spațiul social-media.

„Consider total greșit ca într-o societate precum cea a noastră, în care discriminarea de orice fel se află încă la cote ridicate, o persoană publică, așa cum este Dan Bucura, să afirme pe pagina sa publică, în mai multe rânduri, că e imoral și incorect ca un bărbat să își ia concediu de creștere a copilului”, a spus Marian Godină.

Citește și: Tații primesc încă 15 zile de concediu paternal. Anunțul făcut de Guvern

Invitat în emisiunea lui Cătălin Striblea la Europa Fm, Marian Godină a declarat că a ales să intre în concediu de creștere a copilului din considerente financiare. „Nu iau 100 de milioane pe lună, dar n-am ascuns că stau acasă și din criterii financiare. Am făcut niște calcule și am stabili cu șoția că este mai avantajos, atât financiar, dar mai ales pentru sufletul meu. La poliție am luni când iau 5000 de lei și alte luni în care nu iau. Atât îmi intră mie pe card”.

Citește și: Cum stimulează statele europene cuplurile să facă copii? Pachetele de sprijin oferite pentru creșterea natalității

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor încadrați cu grad de handicap. De acest concediu poate beneficia oricare dintre părinții copilului. Pentru perioada în care stă acasă cu copilul, părintele primește 85 la sută din veniturile obținute lunar în ultimul an.

Recentă, legislația s-a schimbat. O ordonanță de urgență stabilește obligația ca ”părintele care nu se află în concediu” să intre în concediu de creștere a copilului vreme de două luni, până când copilul împlinește 2 ani. Dacă refuză, plata indemnizației se va scurta cu două luni.

„Potrivit art. III din OUG nr.164/2022, modificările aduse la OUG nr. 111/2010 referitoare la cele două luni de concediu pentru creşterea copilului care trebuie efectuate de către părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept se aplică cu data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului, prin care se vor actualiza normele metodologice de aplicare. Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor aduse normelor metodologice sau cele depuse anterior și care nu au fost soluționate până la acea data. Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor.

La art. III alin.(2) din OUG nr.164/2022 este o eroare de redactare, care se va corecta ulterior”, a explicat Gabriela Iova, director al Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor pentru bihon.ro.