Cât consumă, de fapt, un aparat de aer condiționat. Cu cât temperatura setată este mai mică, cu atât factura la energie este mai mare

Vânzările la aparatele de aer condiționat au crescut considerabil în această perioadă, dar la fel și facturile la energie.

03 iul. 2023, 12:31
Cât consumă, de fapt, un aparat de aer condiționat. Cu cât temperatura setată este mai mică, cu atât factura la energie este mai mare
Aparatul de aer condiționat crește factura la energie electrică

Aparatele de aer condiționat se vând ca pâinea caldă în această perioadă. Cererea e mare, iar timpii de aștepatare pentru instalarea dispozitivleor ajung și la o lună. Până și furnizorii de energie oferă clienților aparate de aer condiționat, plata făcându-se în rate, direct pe factură.

Mulți români au sperat că această vară nu va fi una toridă, dar s-au înșelat, iar acum se înghesuie să-și monteze aparate de aer condiționat. Vânzările au crescut și cu 30%, prețurile începând de la aproximativ 1.300 de lei și pot ajunge chiar și până la 7 mii de lei . Unele magazine oferă și instalarea aparatului, care ajunge până la 700 de lei, potrivit observatornews.ro.

Citește și: Se schimbă tarifele, ce se întâmplă cu facturile românilor de la Hidroelectrica

Firmele care livrează astfel de aparate susțin că au vânzări record în această perioadă.

„Vânzarea creşte de două ori, până la de 5 sau 10 ori mai mult decât în restul anului. Există o tendinţă către un design special. Avem un aparat disponibil în trei culori şi arată foarte bine. Începe de la 7.200 de RON, TVA inclus. Acesta e cel mai perfomant aparat de aer condiţionat al nostru. Dar şi cel mai scump.  Preţul începe de la 12.000 de RON.

Timpii de aşteptare se duc chiar până la o lună de zile pentru montaj. Alternativa e să ne achiziţionăm aparatul de aer condiţionat înaintea sezonului”, a declarat Olimpia Iordan, director de vânzări, pentru sursa citată.

Totuși, cei care apelează la furnizorul de energie electrică au mai puțin de așteptat, mai exact trei zile. Cei care opotează pentru această modalitate pot plăti aparatele de aer condiționat direct pe factură, în mai multe rate și pot începe să achite peste trei luni de la primirea dispozitivului.

Citește și: Şi „bogaţii” primesc vouchere să-şi plătească facturile: Se dau 3000 de lei de la primărie doar cu buletinul

Dispozitivul trebuie să fie ales în funcție de dimensiunea locuinței, dar și în funcție de consumul de enerfie.

„Știm că tentaţia e foarte mare, în special în zilele caniculare de vară, de a seta temperatura aparatului de aer condiţionat pe o valoare mai scăzută. Dacă am folosi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 3 kW, putere instalată, folosind un preţ al energiei maximal 1,3 lei pe kWh, mergând pe asumpţia că 15 zile din lună am folosi aparatul de aer condiţionat la o pondere de 50% din puterea maximă, ar însemna un consum lunar în plus de peste 180 de kWh. Ceea ce aduce un cost suplimentar în factură de peste 230 de lei”, spune Adrian Vintilă, FEL România.