Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient

Cu toții deținem aparate electrocasnice, despre care spunem că ne fac viața mai ușoară. Însă atunci când vine factura la energie electrică, parcă ne gândim că ne-am putea descurca și fără atât de multe aparate. Secretul constă în modul de folosire eficient al acestora.
Alina Costache
24 nov. 2023, 18:20
Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient
Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient

Electrocasnicele românilor consumă foarte multă energie electrică, după cum arată statisticile europene. O simulare de cost arată că pentru 100 de cicluri de spălare, o mașină de spălat clasa G va consuma cu 100 lei mai mult decât o mașină clasa A. Așadar, depinde foarte mult ce clasă energetică alegem să aibă electrocasnicele noastre. Diferența se va vedea negreșit pe factură.

Citește și: Guvernul promite facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună

Cât consumă electrocasnicele

Suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de energie electrică pe cap de locuitor, iar acest lucru este cauzat de consumul mult prea ridicat al aparatelor electrocasnice, spre deosebire de țările din vestul Europei, unde energia electrică este folosită majoritar pentru încălzirea și răcirea locuinței și prepararea apei calde.

Principalii consumatori de energie electrică într-o gospodărie sunt electrocasnicele precum combinele frigorifice, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, uscătorul și cuptoarele electrice.

Ca o curiozitate, la fiecare deschidere de ușă temperatura în fridiger crește cu aproximativ 3 grade Celsius, lucru ce face ca aparatul să consume mai mult, și luând în considerare de câte ori pe zi deschidem frigiderul, costurile sunt, cumva scuzabile.

Începând cu martie 2021, eticheta energetică a fost înlocuită pentru o parte dintre aceste electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat și combinele frigorifice, astfel încât acestea sunt clasificate pe o scară de la A la G, eliminând categoriile A+, A++. Modificările principale aduse țin de metodologia de testare la care produsele sunt supuse, astfel încât eticheta să fie mai ușor de citit și cu informații clare care să permită consumatorului să compare și să-și calculeze mai bine eficient investiția pe termen lung.

În cazul mașinilor de spălat, etichetele actuale au înlocuit consumul anual cu cel raportat la 100 de cicluri. În cazul mașinilor de spălat vase, cu o capacitate de 14 seturi, consumul mediu poate ajunge să fie dublu pentru o mașină din clasa F față de una din clasa A. Pe lângă clasa energetică, timpul de funcționare este la fel de relevant: un aparat frigorific poate genera costuri de 2 ori mai mari pe lună decât o mașină de spălat, întrucât acesta funcționează 24/7. Pentru un aparat frigorific clasa F costul lunar asociat poate fi de până la de 3 ori mai mare față de un aparat de aceeași capacitate de clasă A, arată o analiză a infoclima.ro.

Deși nu par într-atât de relevante la prima vedere, clasele energetice și modul în care utilizăm electrocasnicele pot avea un impact semnificativ asupra bugetului familial. În cazul României, din consumul de energie total, cel de natură termică reprezintă un procent mai ridicat decât cel electric. Acest tip de energie este asigurat în mod direct prin arderea combustibililor precum gazul sau lemnul. Costul facturii de gaz poate să fie în medie de 2 ori mai mare decât al facturii de energie electrică.

Astfel, problema la nivel la național ține de eficiența energetică. Locuințele Românilor consumă anual pentru încălzire și răcire între 150 și 400 kWh/m2. Cel mai indicat lucru pe care îl poți face pentru a scădea costul utilităților este de a îmbunătății anvelopa clădiri, însă acest lucru implică un preț mare, astfel că varianta mai realizabilă este reducerea consumului electric existent.

Citește și: Aparatele care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Uite cum poți evita să plătești facturi uriașe la energie electrică

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. MAI: „Dezminţim că ar fi fost incidente cu urna mobilă”
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile