Cât costă depistarea tulpinii britanice de COVID-19. Dr. Adriana Pistol: „E un proces laborios şi costisitor”

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP, a declarat că autorităţile nu au impus un număr limită de secvenţieri pentru depistarea tulpinii britanice a COVID-19, însă acest lucru este un proces "laborios şi costisitor".

26 ian. 2021, 15:43
Cât costă depistarea tulpinii britanice de COVID-19. Dr. Adriana Pistol: „E un proces laborios şi costisitor”
Noua tulpină britanică de coronavirus face victime şi în România

Medicul Adriana Pistol a dat detalii despre cât costă depistarea tulpinii britanice de COVID-19, cine şi cum decide dacă este necesară secvenţierea.

„Nu există un număr de teste secvenţiale. Se vor face atâtea cât este necesar să se facă. Necesitatea vine din felul în care tulpina care este identificată la primul PCR pe care-l face persoana respectivă.

Există acele tulpini suspecte. Anumite gene care sugerează posibilitatea de a fi o tulpină de tip britanic care îl face pe omul din laborator să supună această tulpină unui proces de secvenţiere”, a spus dr. Adriana Pistol.

Medicul infecţionist a mai afirmat că în România nu există foarte multe laboratoare în care poate fi realizată secvenţierea necesară depistării tulpinii COVID-19, descoperită în Marea Britanie.

„E un proces laborios şi costisitor. Costă undeva la 500 de euro o secvenţiere de tulpină.

Nu avem foarte multe laboratoare care să facă acest lucru, dar în momentul în care există o suspiciune se trece la secvenţierea tulpinii respective.

Nu este nu număr pe care-l stabilim. Nu ar fi corect să facem acest lucru. În momentul în care omul din laborator are o suspiciune asupra acelei tulpini, să facă demersurile respective pentru a fi secvenţiată”, a afirmat dr. Adriana Pistol.

Citeşte şi: Vaccinul anticovid Moderna ar combate mai bine noile tulpini. UE, în conflict cu AstraZeneca: nu poate livra dozele de vaccin promise

Ministrul Sănătăţii subliniază faptul că tulpina COVID britanică a fost confirmată în România și chiar astăzi în zona limitrofă a Capitalei, precum și raportul de joi al ECDC care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.

Vlad Voiculescu a trimis vineri o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București.

Ministrul Sănătății spune că în contextul național și european, „măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții”, mai ales că a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține că nu este cazul să fie redeschise școlile.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Citeşte şi: Alexandru Rafila atrage atenţia după apariţia noii tulpini COVID: S-ar putea ca sistemele medicale să fie depăşite şi se pot institui măsuri mult mai dure