Cât costă masa de Crăciun cumpărată direct din supermarket şi unde sunt cele mai ieftine produse

Masa de Crăciun îi pune pe români la cheltuială. Pentru a avea un minim de bunătăți de Crăciun pe masă, oamenii trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei, echivalentul a circa o treime din valoarea netă a salariului minim pe economie. În schimb, cei care vor să scape de grija gătitului pot plăti și de două ori mai mult pentru preparate tradiționale de Crăciun livrate la domiciliu.

20 dec. 2016, 15:25
Cât costă masa de Crăciun cumpărată direct din supermarket şi unde sunt cele mai ieftine produse

Vocea.biz a întocmit o listă cu produse care se regăsesc de regulă pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă și a comparat prețurile disponibile în oferta online a trei dintre marile lanțuri de retail din România pentru a stabili bugetul minim necesar pentru coșul de cumpărături de Crăciun.

Astfel, pentru a avea pe masă aperitiv, ciorbă, sarmale, friptură de porc, salată boeuf, cozonac, vin, suc, cafea și portocale, românii trebuie să își rezerve un buget minim de circa 300 lei, dacă aleg cele mai ieftine produse disponibile în ofertele lanțurilor de retail Carrefour, Cora sau Mega Image.

Cât costă coșul de produse în fiecare mare magazin

La Mega Image coșul cel mai ieftin este în valoare de 315 lei cu transport gratuit, în timp ce la Cora este de 287 lei, fără taxa de transport. La Carrefour coșul este în valoare de 277 lei, dar fără a include taxa de transport, dar și păstârnacul și varza murată, care nu se regăsesc în oferta de pe site și nici în cataloagele online.

Însă, pentru cele mai vândute produse de brand, valoarea coșului de cumpărături crește cu până la 20%, respectiv cu 15% la Mega Image, 18,5% la Cora și 20% la Carrefour.

Monitorul prețurilor: Unde găsești cele mai ieftine produse pentru masa de Crăciun

O altă variantă pentru stabilirea bugetului minim necesar de cumpărături este platforma „Monitorul prețurilor”, lansată de Consiliul Concurenței, care afișează prețurile practicate de magazinele Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny și Profi.

Acest instrument este însă limitat pentru o comparație adecvată pentru stabilirea costului mesei de Crăciun, în contextul în care produsele ale căror prețuri sunt afișate pe platformă nu coincid, în mare parte, cu cele tradiționale de sărbători. Singurele produse listate pe monitorulpreturilor.info care ar putea face parte din coșul de Crăciun al românilor sunt cele bifate mai jos și sunt suficiente pentru a avea pe masă aperitiv cu șuncă presată, măsline, cașcaval și ouă umplute, friptură de porc cu garnitură (5 kg carne crudă și 5 porții amestec mexican a 450 g), cozonac, plăcintă cu brânză, cafea, vin, apă și suc.