Cât costă o zi de război în Israel. Ministrul de Finanțe de la Tel Aviv a aruncat bomba: „Bugetul va fi modificat”

Conflictul armat dintre Israel și gruparea Hamas reprezintă o criză umanitară de propoții, însă nu doar atât. Fiecare clipă de război costă bani, iar sumele nu sunt deloc de ignorat. Ministrul de Finanțe de la Tel Aviv a declarat cât costă o zi de război.

25 oct. 2023, 20:36
Cât costă o zi de război în Israel. Ministrul de Finanțe de la Tel Aviv a aruncat bomba: „Bugetul va fi modificat”
Cât costă o zi de război în Israel. Ministrul de Finanțe de la Tel Aviv a aruncat bomba: „Bugetul va fi modificat”

Bezalel Smotrich, Ministrul de Finanţe al Israelului, a dezvăluit miercuri cât costă o zi de război în Israel. Prețul nu este deloc unul de neglijat. Este vorba despre un miliard de şekeli, adică 246 milioane de dolari, transmite Reuters.

Citește și: Atacurile dintre Siria și armata israeliană se intensifică. Există temeri privind extinderea ostilităților în Liban

Cu ocazia unei emisiuni realizate la postul de radio al armatei, Smotrich a admis, de asemenea, că încă nu există o evaluare exactă cu privire la costurile indirecte ale războiului asupra economiei israeliene, parţial paralizată de mobilizarea în masă a rezerviştilor armatei israeliene şi de lansările intense cu rachete dinspre partea palestiniană. În acest context, Smotrich a apreciat că bugetul naţional pentru perioada 2023-2024 „nu mai este relevant” şi va suferi amendamente.

Însă Smotrich nu a părut să fie îngrijorat de estimarea S&P Global privind retrogradarea perspectivelor Israelului de la „stabil” la „negativ”. De altfel, Smotrich a descris drept „alarmistă” revizuirea în scădere de către S&P de la „stabil” la „negativ” şi a spus că nu anticipează deficite israeliene majore, în pofida crizei. El l-a felicitat pe guvernatorul Băncii Naţionale a Israelului, Amir Yaron, care urma să se retragă din funcţie, dar care şi-a prelungit mandatul în contextul crizei, salutând decizia acestuia de a-şi „depăşi limitele”. Însă Smotrich nu a precizat dacă Yaron va fi menţinut oficial în funcţie.

„Nu avem timp să respirăm, prin urmare nu ne preocupăm acum de astfel de probleme”, a spus el.

 400 de rachete au plecat din Israel în Fâşia Gaza

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Israelul a atacat peste 400 de „ținte”, inclusiv moschei, în Fâșia Gaza în ultima zi, conform Al Jazeera. Israelul continuă raidurile aeriene înainte de invazia terestră în Gaza. Purtătorul de cuvânt Daniel Hagari a spus că moscheile erau folosite de Hamas ca locuri de întâlnire, într-o postare pe X, marți dimineață, ora locală. Hagari a mai spus că Israelul a atacat „sediul operațional” al Hamas și că a ucis trei comandanți adjuncți ai Hamas.

Ministerul de Interne din Gaza raportează că încă 10 persoane au fost ucise și alte câteva rănite în urma celui mai recent bombardament israelian din sudul Gazei. Peste noapte, un district din partea de nord a Rafah a fost, de asemenea, lovit, ucigând peste 30 de persoane, inclusiv femei și copii, mai spun palestinienii.

Israelul nu ar autoriza intrarea de combustibil în Gaza din cauza posibilităţii ca Hamas să îl fure, afirmă un consilier superior al lui Netanyahu.

Citește și: Victor Ciutacu, despre propaganda războiului: „Nu mai există pic de echilibru, nuanțele au dispărut și ele. E un soi de Dinamo-Steaua”