Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu ai asigurare de sănătate. Prețurile diferă în funcție de specializare medicală și de spitalul în care te afli.
Persoanele neasigurate pot beneficia de unele servicii medicale fără să plătească un leu. Este vorba despre asistență medicală spitalicească, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, asistența medicală primară, servicii medicale pentru medicina dentară și consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat.
De asemenea, beneficiază și spitalizare gratis pe perioada critică. Pe lângă toate aceste servicii, persoanele neasigurate mai beneficiază și de un pachet de servicii medicale pentru prevenirea și combaterea cancerului, precum și de pachetul de servicii medicale in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru testarea virusului hepatitic B, virusului hepatitic C și la gravidă și virusul HIV.
Cu alte cuvinte, orice persoană neasigurată beneficiază de serviciile medicale de urgență, fără să plătească un leu la CNAS.
În cazul în care persoana neasigurată ajunge la spital din cauza anumitor afecțiuni care nu reprezintă o urgență medicală, aceasta va trebui să plătească atât zilele de spitalizare, cât și intervențiile medicale. Prețul depinde în funcție de spital și de specializare de care ai nevoie.
Potrivit datelor oficiale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează pentru bolnavii cronici care ajung în spitalele din București în jur de 240 de lei pe zi.
Costurile cele mai mari sunt la secțiile de recuperare pentru afecțiuni respiratorii și pediatrie cronică, iar cele mai reduse sunt la psihiatrie.
În cazul intervențiilor de chirurgie cardiovasculară, costurile pot depăși 4.000 de lei pe zi, iar în cazul spitalizării pentru boli infecțioase pot trece de 1.000 de lei pe zi.
Costurile pentru spitalizare și intervenții chirurgicale în spitalele de stat sunt stabilite printr-un mecanism numit DRG (Diagnosis Related Group). DRG presupune că fiecare caz tratat are un tarif calculat după formula: Tarif = Tarif pe caz ponderat (TCP) × Indice de complexitate (ICM). TCP este o sumă fixă, care diferită însă de la un spital la altul, iar ICM arată cât de complex este cazul tratat, potrivit Ordinului nr. 444 din 7 februarie 2025.
În 2025, tariful mediu pe caz (TCP) este de aproximativ 1.800–2.000 lei, iar ICM-ul variază de la 0,4 pentru cazuri foarte simple, până la peste 10, pentru cazuri complexe. De exemplu, într-un spital cu TCP = 1.854 lei și ICM = 1,64, costul decontat pentru un caz ar fi în jur de 3.040 lei, potrivit anexelor la ordinul menționat, scrie Antena3.ro.
Pacienții care nu au bani pentru a plăti pentru zilele de spitalizare sau pentru intervențiile medicale pot cere să fie încadrați în programe de asistență socială sau pot să obțină statutul de asigurat prin plata contribuției minime la sănătate dacă plătesc șase luni retroactiv.
Citește și Serviciile stomatologice gratuite pentru români. Noul regulament anunţat de CNAS