Cât costă protejarea telefonului de ameninţări informatice. Sub 1% din români folosesc antivirus

Anul trecut s-au comercializat, pe piaţa din România, peste 700.000 de dispozitive smartphone şi tablete PC, însă când vine vorba de aplicaţii de securitate lucrurile stau cu totul altfel.

28 feb. 2012, 06:21
Cât costă protejarea telefonului de ameninţări informatice. Sub 1% din români folosesc antivirus

„Sub 1% din totalul device-urilor mobile din România au instalată o aplicaţie de securitate pentru că oamenii nu conştientizează riscurile la care se expun. Problemele de securitate există. Aceştia îşi dau seama de existenţa unei aplicaţii maliţioase, în cazul în care nu folosesc un antivirus, atunci când văd pe factură că apar sms-uri trimise, trafic de internet în plus şi chiar apeluri iniţiate, iar dacă nu se observă nimic, persoana nu are cum să îşi dea seama că datele sale sunt trimise mai departe”, a declarat pentru RTV.NET, Cătălin Cosoi, Bitdefender Global Research.

Potrivit acestuia, arma cea mai bună în cazul în care nu instalăm un program antivirus este citirea permisiunilor.

În momentul în care vrei să instalezi o aplicaţie şi vezi că în lista de permisiuni ţi se cere şi posibilitatea de a da sms-uri, să aibă acces la internet sau să poată iniţia apeluri, atunci trebuie să îţi pui anumite semne de întrebare. Trebuie să se citească feedback-urile la aplicaţie, dar există şi riscul ca aplicaţia să fie postată de mai puţin de 24 de ore, iar atunci utilizatorul trebuie să se uite tot la permisiuni„, a mai spus reprezentantul Bitdefender.

Preţul unei aplicaţii de securitate porneşte de la 10 dolari/an.

Aplicaţiile anti-malware sunt gratuite, dar un program de securitate full are preţuri cuprinse între 10 si 50 de dolari pe an.

Ameninţările informatice depind de sistemul de operare pe care funcţionează terminalele mobile, iar posesorii de iPhone sunt cei mai norocoşi.

„Pe iOS (sistemul de operare al Apple pentru iPhone) sunt destul de putine ameninţări înspre deloc, dar asta nu însemnă ca totul este în regulă, majoritatea problemelor sunt în continuare pe scamuri şi spam-uri. Apple are un sistem cu circuit închis. Înainte să poţi avea o aplicaţie disponibilă în AppStore trebuie să treci prin tot sistemul de validare al companiei”, a mai spus Cătălin Cosoi.

Potrivit acestuia, pe Android lucrurile sunt mai complicate. O aplicaţie anti-malware a Bitdefender pentru acest sistem de operare a găsit, potrivit statisticilor, peste 135 de familii de malware. Cu toate că există malware şi în Android Market, aplicaţiile maliţioase reprezintă 0,5%.


loading...