Cât costă RECHIZITELE pentru începutul de an şcolar

Vacanţa de vară se apropie de final. În mai puţin de o lună, elevii se vor întoarce la şcoală, iar pentru părinţi a început cursa pregătirii pentru anul şcolar 2015-2016. Costurile pentru rechizite, ghiozdane, materiale didactice diferă de la o librărie la alta, însă rămân destul de ridicate.

26 aug. 2015, 06:32
Cât costă RECHIZITELE pentru începutul de an şcolar

Preţul pentru ghiozdanul unui copil care intră anul acesta în clasa I se învârte în jurul a 220 de lei. Aici au intrat două caiete tip I pentru limba română care costă 1,10 lei caietul, două caiete de matematică la 1,25 de lei caietul, un bloc de desen la 2,80 de lei, un penar simplu la 10 lei, o riglă la 60 de bani, o cutie de creioane colorate la 3 lei, o radieră la 1 leu, un creion la 60 de bani, coperţi pentru caiete şi cărţi, în cumul de 10 lei, lipici la 1,5 lei, hârtie glasse simplă la 3 lei, un set de pensoane la 7 lei, un ghiozdan la 30 de lei, fiind cel mai ieftin, dar şi cel mai prost calitativ, un alfabetar care costă 48 de lei, un joc logic cu forme geometrice la 17 lei, un joc cu cifre şi litere la 32 de lei, auxiliare la manuale, la 10 lei bucata şi alte chiţibuşuri pe care noi nu le-am luat în calcul, potrivit unei liste alcătuită de ziaruldeiasi.ro.

În ghiozdanul unui copil de clasa I care are părinţi cu posibilităţi materiale am pus rechizite care, cumulate cu preţul ghiozdanului, ajung şi la 500 de lei. Printre rechizitele scumpe s-au numărat acuarele de 30 de lei, un penar echipat de 50 de lei, un ghiozdan tip trolley în valoare de 200 de lei, creioane colorate cu 12 culori la 10 lei, un stilou de 35 de lei, hârtie glasse autocolantă la 7 lei, un joc cu litere şi cifre la 45 de lei.
 
Restul rechizitelor au preţul aproximativ acelaşi. La clasele gimnaziale, caietele mici sunt schimbate cu cele studenţeşti, de 80 de file, la care preţul urcă de la 3 lei la 5 lei. De asemenea, auxiliarele se folosesc până în clasa a VIII-a, iar preţul poate ajunge şi la 20 de lei, cât costă un caiet special de la Humanitas.
 
Astfel, „ghiozdanul săracului”, la clasele de gimnaziu, porneşte de la 300 de lei şi ajunge tot la 500 de lei. La clasele de liceu, cheltuielile costă deoarece elevii trebuie să-şi cumpere şi manualele. Majoritatea cumpără cărţile elevilor mai mari din şcoală, însă nu de fiecare dată profesorii preferă aceleaşi manuale, ori starea lor este acceptabilă pentru a putea fi cumpărate.
 
Ghiozdanul unui licean ar ajunge şi la 700 de lei, 300 de lei costând numai manualele şcolare, dacă ar fi să le cumpăraţi din librărie. Acestea costă între 20 şi 30 de lei manualul, iar pe orar sunt minimum 10 discipline obligatorii (matematică, română, istorie, geografie, chimie, biologie, istorie, fizică, engleză, franceză), sociologie, logică, economie, psihologie, pedagogie şi alte discipline în funcţie de opţionale şi specializări. „Deşi se apropie şcoala, nu avem vânzare deloc, părinţii nu vin să le cumpere din timp copiilor rechizite, vin atunci, înainte de începerea anului şcolar cu câteva zile ori după începerea şcolii, deoarece sunt educatori care preferă anumite mărci la acuarele, creioane, care sunt de obicei mai bune şi automat mai scumpe”, a menţionat una dintre vânzătoare.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Educaţiei: Elevii vor începe şcoala mai devreme din 2016