Cât costă să ne protejăm computerul de pericolele informatice

Oricât ai vrea să te fereşti de virusi, troieni, malware, botneti şi alţi „microbi” informatici, fără o soluţie de securitate nu prea poţi reuşi. Deşi mulţi dintre utilizatori neglijează acest aspect, protecţia unui computer nu are costuri ridicate, iar de cele mai multe ori este soluţia optimă.

15 feb. 2012, 09:48
Cât costă să ne protejăm computerul de pericolele informatice

Ca şi în cazul sănătăţii noastre, e mai bine să previi decât să tratezi o afecţiune, acest lucru se poate aplica şi în cazul computerelor.

„Mulţi dintre utilizatorii de Internetul pentru reţelele de socializare, căutare, Instant messaging şi email. Toate aceste aplicaţii şi site-uri par sigure la prima vedere, dar de câte ori nu aţi observat pe Facebook, spre exemplu, postări aparent în regulă de la diverşi prieteni, dar care într-un final s-au dovedit a fi înşelătoare? Multe site-uri au breşe de securitate şi mulţi dintre posesorii lor nu stiu nimic despre ele şi nici cum le pot rezolva. O astfel de breşă poate fi exploatată şi la un moment dat, un site ce părea ieri sigur, mâine poate să fie infectat el însuşi şi să îţi infecteze computerul sau telefonul mobil ori tableta”, a declarat pentru RTV.NET, Alexandru Molodoi, CTO la GECAD NET.

Cea mai simplă cale de aparare este să investeşti într-o soluţie de securitate eficientă care poate să fie doar antivirus sau poate să cuprindă şi o componentă de internet security.

„Există soluţii de securitate pentru fiecare buget, fie că vorbim de companii sau calculatorul de acasă. Cu cât soluţia este mai bună şi automat mai scumpă, cu atât intervenţia manuală este mai puţin necesară. Pentru computerul de acasă, o licenţă antivirus pentru un an costă în jur de 100-200 RON. Reînnoirea în următorii ani nici nu ajunge la aceste sume”, a mai spus Molodoi.

Potrivit acestuia, în general vendorii de soluţii de securitate pun la dispoziţie utilitare de scanare manuală a PC-urilor ce pot detecta prezenţa la un moment dat a fişierelor sau aplicaţiilor infectate, însă nu asigură o protecţie proactivă permanentă şi automatizată.

Dacă aveţi pe computer Windows cu licenţă, acesta pune la dispoziţie instrumente încorporate pentru securitatea calculatorului de acasă, Security Essentials & Firewall.

Piaţa soluţiilor de secutitate a fost invadată de aşa-zise soluţii de securitate gratuite care sunt infectate cu diverşi viruşi.

„Prezentate ca soluţii antivirus gratuite, odată descarcate şi instalate pe calculatorul propriu, acestea infectează sistemul şi singura modalitate non-invaziva de a le elimina presupune achitarea unei taxe (ce poate porni de la 50 dolari  în sus) către autori, fapt ce activează ulterior opţiunea de dezinstalare. Aceasta nu funcţionează însă întotdeauna, astfel încât utilizatorul ajunge tot la măsuri drastice pentru eliminarea infecţiei”, a mai spus reprezentantul GECAD NET.