Cât costă să studiezi la facultate în Olanda sau Marea Britanie

Olanda a cunoscut o ascensiune rapidă în topul destinațiilor de studiu. Aproape 7.000 de români s-au mutat în centre universitare din Olanda pentru studiu. Costul de trai este destul de ridicat pentru români de rând, pot ajunge până la 2.400 euro pe lună.

09 oct. 2023, 09:43
Cât costă să studiezi la facultate în Olanda sau Marea Britanie

Olanda a devenit o centru educațional important în Europa, având în vedere interesul crescut pentru tinerii care vor să meargă la studii acolo.

„Din perspectiva școlarizării, cea mai scumpă destinație e Marea Britanie, comparabilă, până la un punct cu Elveția, după care, la nivelul UE, Olanda ar fi cumva destinația cu taxele cele mai mari, undeva la 1.000 sau 2.000 de euro pe an. Restul sistemelor de universități publice de stat costă fie câteva sute de euro, fie sunt gratuite, în majoritatea țărilor mari, cum sunt Germania, Franța, Italia, Spania.

Citește și: Burse școlare 2023. Motivele care pot duce la pierderea ajutorului financiar

În Italia există un sistem progresiv de costuri cu taxele de școlarizare care ia în calcul nivelul veniturilor familiei. Cu cât familia câștigă mai puțin, cu atât taxele de școlarizare sunt mai mici, iar cu cât câștigă mai mult, cu atât și taxele de școlarizare cresc”, a explicat Alexandru Ghiță, președintele FINS, un program de finanțare pentru studiile în străinătate, pentru wall-street.ro.

 

Cât costă să studiezi la o facultate în Olanda

După BREXIT, Olanda a devenit o țară extrem de căutată în ceea ce privește studiile superioare. Dar nu și ieftină. Costurile de trai și chiriile ajung să fie foarte ridicate.

„Într-adevăr, chiriile sunt foarte mari și a fost un trend crescător în ultimii ani, ca urmare a interesului mare. Acest interes pentru Olanda, istoric vorbind a fost ridicat în urmă Brexitului, dar și pentru că e țara cu cele mai multe programe de studiu în limba engleză din toată Europa.

Citește și: Elevii, apostrofați de orarul supraîncărcat. România introduce manualul profesorului, copiii vor primi teme în funcție de programul și disponibilitatea dintr-o săptămână

Și atunci după ce Marea Britanie a devenit foarte inaccesibilă financiar, o mare parte din interesul celor care voiau să meargă la studii în străinătate s-a redirecționat către Olanda, motiv pentru care cererea a crescut foarte mult, capacitatea de cazare a crescut comparabil și de aici presiunea pe prețuri. Am avut o fluctuație foarte mare în ultimii doi-trei ani”, a mai spus Alexandru Ghiță.

De exemplu, un tânăr care vrea să studieze la o facultate din Amsterdam trebuie să plătească 1.150 euro pentru primul an de studiu și 2.300 euro din anul 2. Costul de trai lunar se ridică la circa 2.400 euro pe lună. Costul total anual se ridică la circa 26.000 euro. Suma nu cuprinde și cheltuieli suplimentare ale vieții studențești, precum ieșiri în oraș, bilete la evenimente culturale sau recreaționale.

Ca o comparație, studiile în capitala Marii Britanii pornesc de la 15.000 de lire/an, dar pot ajunge și la 35.000 de lire/an în funcție de domeniu sau de universitate. Costul lunar mediu pentru o persoană singură ce locuiește în privat în Londra depășește 2.000 de lire, aici fiind incluse transportul lunar, cazarea și mâncarea.