Cât costă şi cât durează zugrăvirea apartamentului. Varianta cu firmă şi cu meşter

Pentru a face pereţii din apartament să arate ca noi sunt necesare cheltuieli semnificative, indiferent că apelaţi la o firmă, la un meşter sau vă apucaţi singuri de zugrăvit. În cazul în care angajaţi un meşter sau apelaţi la o firma, pe lângă bani, trebuie să vă înarmaţi şi cu multă răbdare, deoarece lucrarea va dura aproximativ trei săptămâni.

09 apr. 2013, 06:53
Cât costă şi cât durează zugrăvirea apartamentului. Varianta cu firmă şi cu meşter

„Timpul de execuţie a unei zugrăveli pentru un apartament cu două camere este de aproximativ două-trei săptămâni. Două-trei săptămâni în cazul în care nu apar probleme”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, manager Policons SRL.

Problemele care pot face ca timpul de execuţie să fie depăşit apar la instalaţiile electrice şi cele sanitare. „Lucrările sunt de obicei îngreunate de aceste instalaţii. Este aproape imposibil ca la o lucrare să nu apară astfel de probleme”, susţine Ciprian Ana.

Pereţii şi tavanul din living, bucătarie, dormitor, hol şi din baie vor trebui cojiţi. Îndepărtarea vechiului material de pe pereţi şi tavane generează foarte mult praf, mare parte inhalat de către zugrav, de aceea preţul este pe măsură. Tarifele practicate pentru cojirea pereţilor se ridică la aproximativ 5 lei pentru un metru pătrat de construcţie. „Var, humă, lavabil, indiferent ce a fost pe pereţi înainte trebuie să dispară. După operaţia de cojire va trebui tras glet”, a mai spus Ciprian Ana.

Gletuirea pereţilor

Gletuirea pereţilor şi a tavanelor costă între 9 şi 10 lei doar manopera. Materialele pentru gletuire, adică pentru îndreptarea pereţilor, pot costa, potrivit lui Ciprian Ana, în funcţie de calitatea lor, între 7-8 lei pe metru pătrat. „Preţul materialelor este stabilit de către proprietar. Poate alege materiale mai scumpe sau mai ieftine”, a adaugat managerul Policons.

După cojire şi gletuire urmează operaţiunea de şlefuire a pereţilor. Aceasta intra în preţul de vopsire a pereţilor. „Toată lumea preferă vinaromul, care nu este altceva decât vopsea lavabilă. Fiecare îi zice cum vrea”, a subliniat Ciprian Ana. Potrivit acestuia, varul sau huma nu se mai poartă, se lucreaza greu cu ele şi nici nu prea se mai găsesc. „Vopseaua lavabilă este cerută deoarece se întreţine uşor şi nici nu este prea scumpă”, aminteşte Ciprian Ana. În plus, întreţinerea pereţilor este foarte simplă, fiind suficientă ştergerea lor cu o cârpă umedă. O zugraveală făcută cu var, odată pătată, necesită o alta zugraveală.

Aplicarea vopselei

După şlefuirea pereţilor se aplică vopseaua lavabilă. Aceasta va costa în medie un leu pentru un metru pătrat zugrăvit, dar manopera ajunge la 7-8 lei pe metru pătrat.

„Cu aproximaţie, zugrăvirea unui apartament cu două camere va costa undeva în jur de 5.000 de lei, cu tot cu materiale şi cu manoperă”, a precizat Ciprian Ana. Zugrăvirea unei locuinţe presupune şi vopsirea uşilor şi a geamurilor, dacă nu sunt din aluminiu. Vopsirea unei uşi, cu tot cu material, va costa în jur de 90 de lei, în timp ce vopsirea unui geam costă aproximativ 35 de lei.

Amenajare modernă, preţ mai mare

Amenajarea „la modă” a unui apartament, potrivit designerilor de interior, prevede crearea anumitor forme din gips-carton în care se vor monta spoturi de lumină, fie pe pereţi, fie pe tavan. Toate acestea îl vor costa mai mult pe proprietar. Spre exemplu, placarea tavanului sau a pereţilor cu gips-carton costă 30 şi 45 de lei metrul pătrat.

Dacă proprietarul va dori să fie luminat de spoturile unei scafe din gips-carton, va trebui să plătească aproximativ 300 de lei pentru fiecare metru liniar de construcţie, în preţ intrând şi manopera, şi materialul. „Dacă un client doreşte un anume obiect din rigips cu un grad mai mare de dificultate la execuţie, bar, diverse arcade, acestea vor costa mai mult cam cu 50% faţă de o scafă simplă”, a spus Ciprian Ana.

Meşterul, varianta nu foarte ieftină

Internetul este plin de anunţuri de genul „execut zugrăveli, placări gresie, faianţă, termoizolaţii”. Aceşti meşteri particulari practică majoritatea tarife sub cele ale unei firme. Unul dintre aceştia, care îşi oferă serviciile pe Internet, spune că zugrăvirea unui apartament cu două camere, cu tot cu baie, hol şi bucătărie, costă 2.000 de lei. „Un preţ informativ pentru zugrăvirea unui apartament cu două camere, reţineţi informativ, este 2.000 de lei, fără materiale”, a spus, pentru ROMÂNIATV.NET, Costică zugravul. Zugravul ne-a atras atenţia, prin informativ, ca o să mai lase la preţ. Potrivit acestuia, preţul materialelor pentru zugrăvirea simplă în lavabil a apartamentului ar ajunge undeva la 1.200 de lei. Astfel, zugrăvirea unui apartament cu două camere va costa la meşter aproximativ 3.200 de lei.