Cât de bine îţi curăţă dinţii periajul şi apa de gură

Cei mai mulți dintre noi am fost învățați de mici că trebuie să ne spălăm pe dinți, dar câți o facem conștienți de rolul pe care sănătatea orală o are asupra bunei funcționări a întregului organism? Ce înseamnă mai exact o igienă dentară riguroasă și care este rolul unui periaj dentar corect? Haideți să aflăm împreună răspunsul la aceste întrebări, dar și ce sfaturi ne oferă medicii stomatologi cu privire la sănătatea zâmbetului.
Mircea Filipescu
07 aug. 2020, 07:19
Cât de bine îţi curăţă dinţii periajul şi apa de gură

Îngrijirea zilnică, ce include periajul dentar, folosirea aței dentare, precum și mijloace auxiliare – apa de gură, dușul bucal și periuțele interdentare – contribuie la prevenirea problemelor dentare. Mai mult decât atât, medicii stomatologi ne explică în acest articol faptul că igiena orală, împreună cu vizitele regulate la dentist, pentru un detartraj și un periaj profesional, ne ajută să economism banii pe care i-am cheltui în mod normal pe tratamentele afecțiunilor stomatologice pe care nu le-am prevenit la timp și care au fost lăsate să evolueze.

O sănătate orală bună are ca efect dinți și gingii sănătoase, un zâmbet care nu numai că este frumos, dar care contribuie la o viață socială activă, o alimentație corespunzătoare și o pronunție fără cusur. O igienă orală corectă este importantă atât pentru a ne bucura de o dantură fără probleme, cât și pentru starea generală de bine și încredere în sine. Cea mai des întâlnită problemă când vine vorba de sănătatea dentară este apariția cariilor. Neglijarea igienei orale poate duce la afecțiuni serioase și poate afecta buna funcționare a întregului organism. De aceea, este important să ne spălăm pe dinți, dar și să fim atenți la modul în care o facem.

Ce înseamnă o igienă orală corectă?

Este bine să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara. Periajul de seară este cel mai important, deoarece pe timpul nopții bacteriile au toate condițiile necesare pentru a se multiplica și vorbim aici despre factori precum umiditatea, întunericul, precum și substratul nutritiv asigurat de resturile alimentare pe care nu le-am înlăturat printr-un periaj dentar corect. Pe parcursul zilei se recomandă și clătiri ale cavității orale după fiecare masă, pentru a reuși să dislocăm resturile alimentare și placa bacteriană de la nivelul dinților.

Periajul dentar

Pentru o sănătate orală bună nu este însă suficient să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, ci trebuie să o facem și corect, folosind tehnicile corecte. Un periaj riguros ar trebui să dureze între 3 și 5 minute cu o periuță normală. În cazul în care alegem să folosim o periuță electrică, timpul dedicat periajulul ar trebuie să fie de la 2 până la 3 minute. Tartrul, bacteriile și placa au tendința să se acumuleze în spațiile mai greu accesibile dintre dinte și gingie.

Periajul cu mișcări dinspre gingie spre dinte ne ajută să curățăm eficient și să îndepărtăm resturile de alimente, să prevenim formarea tartrului și a plăcii bacteriene, care neîndepărtate pot duce la inflamații gingivale. Reținem așadar că mișcarea corectă este dinspre gingie spre dinte și niciodată invers, cu atât mai puțin orizontal, pentru că astfel nu facem decât să împingem resturile alimentare între dinți.

Totodată, se recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni sau chiar mai devreme, dacă perii sunt uzați sau îndoiți. De-a lungul timpului, perii se decolorează și se despică, iar bacteriile se acumulează în acele spații. În cazul în care observăm că periuța se uzează mult prea repede, este posibil să exercităm o presiune mult prea mare asupra dinților și gingiilor în timpul periajului, iar șansele ca smalțul să se deterioreze în timp cresc semnificativ.

Mijloacele suplimentare de curățare a danturii

Asociația Americană de Stomatologie ne explică faptul că pe lângă pastă de dinți și periuță, mai putem utiliza ața dentară, pentru îndepărtarea resturilor prinse între gingie și dinte, apa de gură, dușul bucal sau chiar dispozitivele de curățare a limbii. Medicii dentiști recomandă apele de gură fără alcool, care conțin fluor, pentru a întări smalțul și a preveni apariția cariilor. În ceea ce privește ața dentară, se utilizează aproximativ 40-45 cm de ață, pe care o înfășurăm la capete în jurul degetului din mijloc de la fiecare mână. Porțiunea liberă din mijloc o ținem perfect întinsă și o curbăm ușor la baza fiecărui dinte, pentru a curăța dintele în locul aflat sub gingie. Mișcarea se face apoi ușor, de sus în jos, între dinți. Curățarea implică utilizarea unei porțiuni curate de ață dentară, la fiecare dinte.

Un periaj eficient și utilizarea aței dentare și a apei de gură pot îndepărta placa bacteriană, în timp ce vizitele periodice la medicul dentist ne ajută să prevenim apariția cariilor și să depistăm și să tratăm din timp problemele de dinți. În urma unui control de rutină, medicul stomatolog ne poate indica în ce locuri ar trebui să acordăm mai multă atenție în timpul periajului dentar și folosirii aței dentare.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!