Cât de bine îţi curăţă dinţii periajul şi apa de gură

Cei mai mulți dintre noi am fost învățați de mici că trebuie să ne spălăm pe dinți, dar câți o facem conștienți de rolul pe care sănătatea orală o are asupra bunei funcționări a întregului organism? Ce înseamnă mai exact o igienă dentară riguroasă și care este rolul unui periaj dentar corect? Haideți să aflăm împreună răspunsul la aceste întrebări, dar și ce sfaturi ne oferă medicii stomatologi cu privire la sănătatea zâmbetului.

07 aug. 2020, 07:19
Cât de bine îţi curăţă dinţii periajul şi apa de gură

Îngrijirea zilnică, ce include periajul dentar, folosirea aței dentare, precum și mijloace auxiliare – apa de gură, dușul bucal și periuțele interdentare – contribuie la prevenirea problemelor dentare. Mai mult decât atât, medicii stomatologi ne explică în acest articol faptul că igiena orală, împreună cu vizitele regulate la dentist, pentru un detartraj și un periaj profesional, ne ajută să economism banii pe care i-am cheltui în mod normal pe tratamentele afecțiunilor stomatologice pe care nu le-am prevenit la timp și care au fost lăsate să evolueze.

O sănătate orală bună are ca efect dinți și gingii sănătoase, un zâmbet care nu numai că este frumos, dar care contribuie la o viață socială activă, o alimentație corespunzătoare și o pronunție fără cusur. O igienă orală corectă este importantă atât pentru a ne bucura de o dantură fără probleme, cât și pentru starea generală de bine și încredere în sine. Cea mai des întâlnită problemă când vine vorba de sănătatea dentară este apariția cariilor. Neglijarea igienei orale poate duce la afecțiuni serioase și poate afecta buna funcționare a întregului organism. De aceea, este important să ne spălăm pe dinți, dar și să fim atenți la modul în care o facem.

Ce înseamnă o igienă orală corectă?

Este bine să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara. Periajul de seară este cel mai important, deoarece pe timpul nopții bacteriile au toate condițiile necesare pentru a se multiplica și vorbim aici despre factori precum umiditatea, întunericul, precum și substratul nutritiv asigurat de resturile alimentare pe care nu le-am înlăturat printr-un periaj dentar corect. Pe parcursul zilei se recomandă și clătiri ale cavității orale după fiecare masă, pentru a reuși să dislocăm resturile alimentare și placa bacteriană de la nivelul dinților.

Periajul dentar

Pentru o sănătate orală bună nu este însă suficient să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, ci trebuie să o facem și corect, folosind tehnicile corecte. Un periaj riguros ar trebui să dureze între 3 și 5 minute cu o periuță normală. În cazul în care alegem să folosim o periuță electrică, timpul dedicat periajulul ar trebuie să fie de la 2 până la 3 minute. Tartrul, bacteriile și placa au tendința să se acumuleze în spațiile mai greu accesibile dintre dinte și gingie.

Periajul cu mișcări dinspre gingie spre dinte ne ajută să curățăm eficient și să îndepărtăm resturile de alimente, să prevenim formarea tartrului și a plăcii bacteriene, care neîndepărtate pot duce la inflamații gingivale. Reținem așadar că mișcarea corectă este dinspre gingie spre dinte și niciodată invers, cu atât mai puțin orizontal, pentru că astfel nu facem decât să împingem resturile alimentare între dinți.

Totodată, se recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni sau chiar mai devreme, dacă perii sunt uzați sau îndoiți. De-a lungul timpului, perii se decolorează și se despică, iar bacteriile se acumulează în acele spații. În cazul în care observăm că periuța se uzează mult prea repede, este posibil să exercităm o presiune mult prea mare asupra dinților și gingiilor în timpul periajului, iar șansele ca smalțul să se deterioreze în timp cresc semnificativ.

Mijloacele suplimentare de curățare a danturii

Asociația Americană de Stomatologie ne explică faptul că pe lângă pastă de dinți și periuță, mai putem utiliza ața dentară, pentru îndepărtarea resturilor prinse între gingie și dinte, apa de gură, dușul bucal sau chiar dispozitivele de curățare a limbii. Medicii dentiști recomandă apele de gură fără alcool, care conțin fluor, pentru a întări smalțul și a preveni apariția cariilor. În ceea ce privește ața dentară, se utilizează aproximativ 40-45 cm de ață, pe care o înfășurăm la capete în jurul degetului din mijloc de la fiecare mână. Porțiunea liberă din mijloc o ținem perfect întinsă și o curbăm ușor la baza fiecărui dinte, pentru a curăța dintele în locul aflat sub gingie. Mișcarea se face apoi ușor, de sus în jos, între dinți. Curățarea implică utilizarea unei porțiuni curate de ață dentară, la fiecare dinte.

Un periaj eficient și utilizarea aței dentare și a apei de gură pot îndepărta placa bacteriană, în timp ce vizitele periodice la medicul dentist ne ajută să prevenim apariția cariilor și să depistăm și să tratăm din timp problemele de dinți. În urma unui control de rutină, medicul stomatolog ne poate indica în ce locuri ar trebui să acordăm mai multă atenție în timpul periajului dentar și folosirii aței dentare.