Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat? Greşeala frecventă care îţi poate afecta somnul

Schimbarea lenjeriei de pat poate fi, pentru multe persoane, un subiect tabu, însă acest aspect ne poate afecta, fără să ne dăm seama, calitatea somnului.

04 mai 2022, 17:43
Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat? Greşeala frecventă care îţi poate afecta somnul
foto: Pixabay

Un studiu realizat în Marea Britanie despre cât de des este schimbată lenjeria de pat scoate la iveală lucruri uimitoare. Dintr-un eşantion de 2.250 de persoane, aproape jumătate dintre bărbații singuri au declarat că își schimbă lenjeria de pat o dată la patru luni, în vreme ce 12% dintre aceştia au mărturisit că o schimbă atunci când își aduc aminte. Acest lucru se poate întâmpla chiar şi după patru luni, conform BBC News.

„Asta nu este un lucru bun”, a declarat, pentru Radio 1 Newsbeat, dr. Lindsay Browning, psiholog, cercetător în neuroştiinţă şi expert în somnologie, adică știința care se ocupă de studiul somnului.

De asemenea, datele furnizate de o firmă producătoare de lenjerii de pat arată că 62% dintre femeile singure schimbă așternuturile o dată la două săptămâni, iar cei care alcătuiesc un cuplu, o dată la trei săptămâni.

Citeşte şi: Ce este pielea de găină? Oamenii de ştiinţă explică emoţiile care ne provoacă această senzaţie

După cât timp trebuie schimbată lenjeria de pat şi de ce trebuie să facem asta cât mai des?

Dr. Browning a explicat că lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la o săptămână sau la două săptămâni cel târziu. Igiena reprezintă un factor important, iar un altul are legătură cu transpiraţia. O pot confirma cei care au încercat să se odihnească în perioadele de caniculă.

„Transpiraţia pătrunde în materialul lenjeriilor de pat care ajung să aibă un miros dezgustător şi care poate fi greu de eliminat dacă vreme mai mult timp”, a mai spus medicul.

Mai mult, un miros plăcut al lenjeriei de pat este un factor important care duce la un somn liniștit și odihnitor, mai spune expertul.

Transpiraţia nu este singurul motiv care să ne determine să schimbăm mai des lenjeria de pat. În timpul somnului, pielea noastră se regenerează, înlăturând celulele moarte.

„Dacă nu îți speli lenjeria la timp, acesta vor fi pline cu celulele moarte ale pielii”, explică medicul.

Asta nu este tot. Celule moarte ale pielii devin hrană pentru acarieni, mici vietăţi care trăiesc în lenjeria de pat şi care pot provoca discomfort și iritații al pielii. „Pe lângă mirosul de transipirație, vei dormi alături de niște mici vietăți”, a avertizat dr. Lindsay Browning, potrivit sursei citate.

Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat în funcţie de anotimp?

Dr Browning susţine că putem schimba lenjeria de pat la intervale mai mari de timp pe timpul iernii, însă ideal ar fi ca aceasta să fie schimbată o dată la o săptămână.

„Dacă trec mai mult de două săptămâni ești deja pe un alt teritoriu. Chiar dacă iarna transpirăm mai puțin, pielea noastră continuă procesul de regenerare și tot vom avea celule moarte printre așternuturi”, a mai spus ea.

Potrivit studiului menționat anterior, 18% dintre participanți au declarat că un motiv pentru care nu își schimbă lenjeria de pat mai des, este că fac duș înainte să se culce.

Pe de altă parte, în sezonul cald, dr Browning declară că polenul este un factor de luat în calcul pentru a ne schimba lenjeria de pat mai des, și asta pentru că o dată adus în pat poate crea probleme grave de sănătate.

U studiu efectuat de Pizuna Linens arată că 67% dintre participanți au declarat că uită să schimbe lenjeria de pat, 35% au declarat că nu-i deranjează dacă țin mai mult timp lenjeria, 22% nu țin cont de acest aspect, iar 38% au declarat că nu sunt de acord cu faptul că lenjeria de pat trebuie schimbată atât de des.

În continuare, Dr. Browning afirmă că dormitorul nu ar trebui denumit ca fiind sanctuar, ci mai degrabă un loc care ne face să fim fericiți.

Citeşte şi: Carmen Harra, previziuni sumbre: „Rusia va ataca Moldova curând! Putin va lua înapoi Moldova şi va ataca Polonia”