Cât de des trebuie spălate prosoapele astfel încât să nu ne pună sănătatea în pericol. La ce riscuri suntem supuşi dacă folosim prosoape îmbibate cu bacterii

Prosopul este unul dintre obiectele de strictă necesitate, pe care fiecare dintre noi îl foloseşte la maximum. Însă dacă nu este curăţat în mod corespunzător, acesta se poate transforma într-un veritabil focar de infecţie.
Alina Costache
26 ian. 2025, 08:00
Cât de des trebuie spălate prosoapele astfel încât să nu ne pună sănătatea în pericol. La ce riscuri suntem supuşi dacă folosim prosoape îmbibate cu bacterii

Poate te-ai întrebat cât de des trebuie spălate prosoapele. Ei, bine, aceste obiecte pufoase pot fi rapid contaminate cu bacterii care se găsesc în mod obișnuit pe piele și chiar în intestin.

O parte dintre microorganisme provin chiar de la noi. Chiar și după ce facem duș, corpul rămâne acoperit de microbi, iar unii dintre aceștia ajung pe prosoape.

De asemenea, ciupercile și bacteriile din aer pot ajunge pe fibrele prosoapelor atunci când acestea sunt puse la uscat, iar unele bacterii provin din apa folosită la spălare.

Obiceiul de a lăsa prosoapele la uscat în baie poate fi problematic. De fiecare dată când se trage apa la toaletă, încăperea este expusă la o pulverizare fină de bacterii provenite din vasul de toaletă, fără a mai menționa particulele de deșeuri corporale provenite de la cei care folosesc chiuveta.

În timp, acești microbi pot forma biofilme care pot schimba chiar și aspectul prosoapelor. După două luni, chiar și cu spălări regulate, bacteriile din fibrele prosoapelor din bumbac pot afecta aspectul țesăturii.

Cum ne afectează sănătatea prosoapele îmbibate cu bacterii

Elizabeth Scott, profesoară de biologie și co-directoare a Centrului pentru Igienă și Sănătate Comunitară de la Universitatea Simmons din Boston, SUA, explică faptul că pielea noastră găzduiește peste o mie de specii diferite de bacterii, numeroase ciuperci și virusuri.

Citeste si De ce e bine să presari zahăr în maşina de spălat. Are un efect surpriză, tot mai multe gospodine îl folosesc

Majoritatea acestora sunt benefice organismului: protejează împotriva infecțiilor cauzate de alte bacterii, descompun anumite substanțe cu care intrăm în contact zilnic și joacă un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar.

Multe bacterii de pe prosoape sunt aceleași cu cele de pe pielea noastră sau din mediile în care ne aflăm. Printre acestea se numără specii precum Staphylococcus și Escherichia coli, care sunt frecvent întâlnite în intestinul uman, dar și Salmonella și Shigella, cauze frecvente ale bolilor alimentare și ale diareei.

Unele dintre aceste bacterii sunt agenți patogeni oportuniști, inofensivi până ajung într-un loc în care pot cauza probleme, cum ar fi o tăietură.

Deși pielea este o barieră naturală împotriva infecțiilor, transferul bacteriilor de pe prosop pe piele nu reprezintă o problemă majoră. Însă riscul crește atunci când bacteriile periculoase ajung pe mâini și, ulterior, în zone sensibile precum gura, nasul sau ochii.

Prosoapele de față și prosoapele de mâini necesită o atenție sporită, la fel ca șervetele de bucătărie, care pot fi o sursă de propagare a agenților patogeni alimentari.

Cât de des trebuie spălate prosoapele

Scott recomandă spălarea prosoapelor de baie cel puțin o dată pe săptămână, iar prosoapele de față sau cele care intră în contact cu pielea (de exemplu, pentru ștergerea feței) să fie spălate ideal după fiecare utilizare.

Citeste si Încă un produs autentic românesc va primi certificare europeană. Renumitul salam de Nădlac se prepară după o rețetă veche de secole

Dacă o persoană este bolnavă, vomită sau are diaree, trebuie să aibă prosoape dedicate doar pentru ea, pe care să le spele zilnic. Aceasta se numește igienă țintită, în care riscul este abordat imediat ce apare”, explică ea.

Scott subliniază că prosoapele necesită o spălare mai lungă și la temperaturi mai ridicate (40-60°C) decât majoritatea țesăturilor și că este deseori necesară adăugarea de detergenți antimicrobieni.

Pentru a spăla la temperaturi mai scăzute, utilizarea clorului poate ajuta la combaterea microbilor prezenți pe prosoape.

În opinia lui Scott, uscarea completă a prosoapelor este extrem de importantă pentru prevenirea proliferării bacteriilor. Prosoapele umede lăsate într-un mediu închis precum baia nu se usucă suficient de repede și devin un loc ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

Scott recomandă, totodată, ca prosoapele să fie depozitate într-un loc bine ventilat și uscat. Astfel, se previne acumularea de umezeală, ceea ce reduce riscul de înmulțire a bacteriilor și ciupercilor.

 

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul nu foarte îndepărtat de graniță care se umple de români vara și în fiecare weekend al anului. E mereu sold out pe booking la cazare pentru că prețurile sunt mici și a doua limbă vorbită este româna
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii nu vor mai primi aceste telefoane. S-a dat lege!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Altă moarte suspectă la Moscova. Vicepreședintele companiei Transneft a murit în urma unei căderi de la fereastră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane