Cât de grea va fi iarna în România. Meteorologii ne spun la câtă zăpadă să ne aşteptăm

Publicat: Duminică, 27 Septembrie 2020 18:28 // Actualizat: Duminică, 27 Septembrie 2020 18:28 // Sursa: romaniatv.net

Weekend-ul a fost foarte capricios într-o mare parte a Europei Centrale, cu zăpezi istorice în părţi din Elveţia sau Austria. Ne întrebăm cum va fi iarna aceasta şi cele următoare în România, iar meteorologul Roxana Bojariu spune că, cel mai probabil, vom avea parte de ierni din ce în ce mai calde, de episoade de viscol şi temperaturi scăzute.

"Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ. Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.

Efectele încălzirii globale îşi spun cuvântul şi în România. Potrivit meteorologilor, sunt şanse slabe să avem parte de o iarnă geroasă şi plină de zăpadă anul acesta. Aşadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii '90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând", a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Citeşte şi Un Vortex Polar anunţă iarnă grea! A fost înregistrată deja cea mai scăzută temperatură din această toamnă

"Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 ca cel mai călduros an începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global și putem spune, de asemenea, că acest lucru s-ar putea petrece în condițiile în care în Pacificul Tropical avem o fază negativă, nu pozitivă, ca în cazul anului 2016.

Nu este încă sigur, dar așa cum a pornit anul 2020, în orice caz e fie pe poziția 1, fie pe poziția 2 (...) Încălzirea globală își spune și mai mult cuvântul în 2020, față de anul 2016. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani", a spus Roxana Bojariu, la B1 TV.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
iarna 2021 încălzirea globală Roxana Bojariu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H