Cât de importantă este dieta pentru o dantură sănătoasă

Un zâmbet nu costă nimic, însă poate face diferența dintre o dantură sănătoasă și una care are nevoie de vizita la medicul stomatolog. Află cât de mult îți influențează dieta sănătatea cavității orale?

03 iul. 2017, 07:38
Cât de importantă este dieta pentru o dantură sănătoasă

Ai auzit cel putin o dată, atenționarea „nu mânca asta să nu îți strici dinții…”. Aceasta este cea mai la îndemână formă de educație privind sănătatea orală pe care o putem primi până să înțelegem exact ce reprezintă fiecare aliment în parte. Unele alimente acționează direct asupra dinților și gingiilor, altele doar modifică mediul înconjurător.

Doctorul stomatolog Alexandra Diroescu (vezi foto) a explicat pentru cititorii Click! Sănătate cât de importantă este alimentația pentru a te bucura de o dantură sănătoasă.

Citricele afectează smalțul

Consumul excesiv de citrice acționează direct asupra smalțului prin demineralizare, pe când legumele fibroase ca morcovul neutralizează ph-ul salivei si curăță suprafața dinților și a gingiilor.

Pe lângă energia pe care ne-o oferă, zahărul mai are și efectul de a întreține inflamația, ceea ce se reflectă și în sănătatea dinților și a gingiilor. În medie dieta noastră conține peste 45% carbohidrați. Ce este însă important, este tipul de carbohidrați pe care îi consumăm.

Cantitatea de glucoză pe care o obținem după ce consumăm un aliment este măsurată cu ajutorul indicelui glicemic. Bineînțeles că alimentele procesate ca pâinea, prăjiturile, sucurile, berea, cartofii prăjiți, zahărul, orezul alb au un indice mai mare decât fructele, pâinea și pastele integrale, mierea, orezul integral, hrișca.

Este adevărat că alimentele cu indice glicemic mic nu ne bucură la fel de mult, dar ne protejează de alte probleme.  Ele se digeră mai lent și nu produc o variație atât de mare a glicemiei, astfel încât inflamația nu este întreținută.

Alimentele bogate în Omega-3 reduc inflamația

Un alt dezechilibru problematic este cel între acizii grași Omega6 și Omega3. Sunt studii care atestă faptul că Omega 3, pe care il obținem din nuci, ulei de pește, ulei din semițe de in, ulei de masline extravirgin, ulei de cocos etc. reduce inflamația gingivală, în timp ce consumul crescut de Omega 6 regăsit în margarină, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de palmier întreține inflamația.

Vitaminele joacă un rol important în sănătatea orală

Vitamina C și vitamina D joacă un rol important în sănătatea orală. Vitamina C are rol în creșterea imunității locale orale și în reducerea inflamației gingivale, dar nu în exces deoarece poate modifica pH-ul salivar și poate duce la apariția cariilor. Astfel, consumă suc de portocale, lămâie sau alte citrice, dar consumă și un pahar de apă plată imediat după. Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor maxilare care susțin dantura.

Pentru a combate o inflamație locală avem nevoie de oase solide care să se poată apăra.
Antioxidanții sunt considerați componente cheie ale alimentației de zi cu zi și sunt substanțe naturale care anulează „radicalii liberi” ce apar prin oxidarea unor molecule.

Arderea glucidelor furnizează o cantitate mare de reziduuri oxidate, deci iată un motiv în plus să reducem consumul de zaharuri. Poluarea și anumite medicamente sunt de asemenea sursă sigură. În organsimul nostru sunt 4 antioxidanți de bază pe care ii producem singuri, dar nu este suficient.

Sursa principală este cea vegetală: vitamina A din morcovi, spanac, verdețuri, roșii, pepene galben, mango, sfeclă, vitamina C din căpșune, fructe de pădure, ardei gras, citrice, măceșe, vitamina E din legume verzi, nuci, germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, zincul din fasole și cereale integrale, seleniu din țelină, cereale, usturoi, mazăre, vitamina P din majoritatea legumelor și fructelor, ceai verde, cafea și vin roșu.

Ei se regăsesc și în carne sau pește, dar în cantități mai mici. Antioxidanții încetinesc procesele de îmbătrânire chiar și la nivelul gingiilor și reduc inflamația.

Apa este vitală pentru organism

Ea învârte toate rotițele și întreține toate funcțiile corpului nostru. De ce dinții și gingiile nu ar avea nevoie de ea?

Saliva conține 99% apă și are rolul de a proteja întreaga cavitate orală. În lipsa apei devine vâscoasă și nu mai poate dilua la fel de bine substanțele acide ce pot afecta smalțul dentar.

Bea 2 litri de apa în fiecare zi și dinții tăi vor fi în felul acesta protejați.
Așadar vă încurajez să mențineți o dietă fără prea multe zaharuri concentrate și bogată în omega 3, vitamina C și D, antioxidanți și fibre. Nu uitați, un corp sănătos cere un zâmbet sănătos.

http://www.clicksanatate.ro/uploads/files/2017/03/16/58ca5978f333b/2.jpg

Dr. Stomatolog Alexandra Diroescu,

Specialist în Implantologie

Află cum îți poți albi dantura cu ajutorul uleiurilor AICI