Cât de mult rezistăm la ger? Află cum tremuratul şi "pielea de găină" ne protejează la frig

Publicat: Luni, 27 Ianuarie 2014 13:18 // Actualizat: Luni, 27 Ianuarie 2014 13:18 // Sursa: romaniatv.net

Fiecare persoană resimte frigul altfel, unii dintre noi fiind mai sensibil la ger, iar alţii mai rezistenţi. Corpul uman poate rezista îngheţului atâta vreme cât reuşeşte să menţină constantă temperatura internă.

Experţii au dovedit că pielea neacoperită îngheaţă din cauza frigului aproape imediat dacă este expusă la temperaturi mai mici de -25 de grade Celsius, scrie wowbiz.ro. De aceea, corpul trebuie acoperit cu cel puţin trei straturi de haine - bluză, pulover şi geacă. La fel de important este ca şi capul să fie acoperit, întrucât pe acolo se poate pierde 30-40% din temperatura corpului, iar extremităţile precum mâinile şi picioarele trebuie să fie şi ele protejate foarte bine.

Atunci când tremurăm de frig, muşchii eliberează o cantitate importantă de căldură, efect similar cu cel rezultat în urma exerciţiilor fizice.

Un rol important în termoreglarea corpului îl are pielea. Prin contracţia muşchilor erector legaţi de firul de păr, ceea ce noi numim "pielea de găină", se previne, de fapt, pierderea căldurii.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
corp frig frig ger om frig piele de găină temperatura corpului tremurat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 ian 18:02
Votează email 0 email
...se mai iveşte şi el, iar în Dealurile de Vest temperaturile urcă spre 3…4 grade peste limita de îngheţ. Cât de mult rezistăm la ger? Află cum tremuratul şi “pielea de găină” ne protejează la frig În Capitală, joi, vremea devine...
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H