Cât de periculoasă este funcţia „Autorun” pentru computerul tău

Amenințările care au la bază funcția Autorun au afectat, în primul trimestru al acestui an, peste 13,5% din calculatoarele din România, potrivit datelor Bitdefender.
Laurenţiu Matache
02 mai 2012, 09:06
Cât de periculoasă este funcţia

Pericolele persistă deși funcția Autorun a fost eliminată de pe noile versiuni ale sistemului de operare Windows, începând cu Windows Vista SP1, în 2008.  Acest tip de viruși se răspândesc atunci când utilizatorii introduc în computer stick-uri USB infectate fără să le verifice în prealabil.

’’Este de-a dreptul incredibilă amploarea răspândirii acestor amenințări, după mai mulți ani în care ar fi trebuit să dispară. Câtiva dintre cei mai periculoși viruși, precum Downadup și Stuxnet, se răspândesc în acest fel, iar prevenția ar trebui să fie una foarte simplă’’, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Researcher, Bitdefender.

Introducerea pe scară largă a terminalelor de stocare USB și apariția funcției Autorun în Windows au fost exploatate din plin încă de la începutul anilor 2000. În ultimii cinci ani, virușii ce utilizează această funcționalitate au atins o proporție de-a dreptul epidemică, iar amenințările care au la bază această funcție au dominat rapoartele cu privire la malware de atunci încoace.

Bitdefender anunță lansarea unei noi versiuni a soft-ului utilitar USB Immunizer care dezactivează amenințările ce au la bază funcția Autorun, înainte ca acestea să infecteze calculatorul și face stick-ul USB imun la orice comportament periculos.

“Nu știi sau nu-ți amintești întotdeauna unde a fost folosit un stick USB, dar merită să-l verifici de fiecare data când îl folosești. Cu această soluție gratuită, care pune capăt unei probleme vechi și sâcâitoare, totul e foarte simplu” spune Adina Jipa, Product Marketing Manager, Bitdefender USB Immunizer.

Noua versiune a produsului Bitdefender USB Immunizer are funcții noi care ușurează protecția și imunizarea mai multor terminale UBS în același timp și o interfață intuitivă.

Ce trebuie să știi despre virușii ce au la bază funcția Autorun:

1 – Fișierul Autorun.inf nu este periculos în sine. Este utilizat de anumite familii de viruși care se autocopiază pe stick-urile USB pentru a forța calculatorul să le execute automat, atunci când stick-ul infectat este introdus într-un computer ce rulează Windows.

2 – Printre cele mai importante familii de viruși care folosesc Autorun pentru a se răspândi sunt Stuxnet, Downadup, Sality, Rimecud sau OnlineGames

3 – Software-ul periculos, ce are la bază Autorun, se poate autocopia pe playerele MP3/MP4, pe telefoane mobile, pe cardurile CF (precum cele din camere digitale) și pe alte tipuri de terminale. Atunci când este introdus într-un alt calculator, soft-ul periculos se instalează automat.

4 – Întrucât fișierele autorun.inf sunt în format plain text ce pot fi deschise și analizate, creatorii de malware își ascund creațiile pentru a le face de necitit de către oameni. Totuși, acesta este și punctul lor slab, întrucât acest grad de acoperire este neobișnuit pentru fișierele text și este detectat de programul antivirus.

5 – Trojan.AutorunInf (o detecție ce interceptează fișierele autorun.inf periculoase) este sursa primară de infecție de mai mult de trei ani la rând. În acest timp a ajutat diverse familii de viruși să infecteze milioane de calculatoare de peste tot din lume.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai