Cât poate câştiga lunar un deţinut în România. Pe lângă bani, zilele de muncă i se scad din pedeapsă

Deţinuţii din România au dreptul la muncă, care se remunerează ori în funcţie de salariul minim, ori în urma negocierii directe, iar cei care desfăşoară astfel de activităţi beneficiază şi de zile care le sunt scăzute din pedeapsă în vederea eliberării condiţionate.

16 oct. 2023, 19:29
Cât poate câştiga lunar un deţinut în România. Pe lângă bani, zilele de muncă i se scad din pedeapsă

Deținuților le revine 40% din salariul minim pe economie sau, după caz, din tariful negociat, care nu poate fi mai mic decât salariul minim.

„Pe langa sumele de bani ce li se cuvin conform legii, persoanele custodiate beneficiază de zile câștig, zile considerate ca fiind executate pe baza muncii prestate, în vederea acordării eliberării condiționate.

Totodată, stăruința în muncă este unul dintre criteriile care este avut în vedere la schimbarea regimului de executare a pedepselor în regimul imediat inferior ca, grad de severitate, la acordarea recompenselor, precum și în cazul acordarii dreptului la vizita intimă”, conform ANP.

Persoanele private de libertate beneficiază de program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 40 de ore pe săptămână, cu două zile consecutive de repaus săptămânal, potrivit Antena 3.

Domeniile în care pot activa deţinuţii:

producție mobilier

lucrări în domeniul construcțiilor civile, rutiere și feroviare

lucrări în agricultură

servicii de coasere manuală a încălțămintei, ambalat confecții textile

producție ambalaje carton, mase plastice, producție de componente electronice și cabluri electrice

lucrări necalificate (recuperarea și reciclarea deșeurilor, lucrări de curățenie, manipulat materiale)

întreținere și amenajare spații verzi.

Cum pot cheltui detinuții banii câștigați

Persoanele condamnate care muncesc și sunt plătite pentru prestațiile lor, pot folosi pe durata executării pedepsei privative de libertate 90% din banii încasați, în timp ce 10% sunt depuși pe numele său, la Trezoreria Statului, urmând să fie încasați în momentul punerii în libertate.

Citeşte şi: Fostul lider al revoluţionarilor din Braşov, Dorin Lazăr Maior, condamnat la peste 5 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, adus în ţară în cătuşe