Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pe oră a fost majorat prin lege

Majorarea plății minime pe oră pentru un zilier a crescut după ce Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei, în raport cu care se calculează și venitul minim pe oră pentru munca zilieră.
Filip Stan
02 feb. 2023, 13:15
Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pe oră a fost majorat prin lege

Beneficiarii muncii ziliere pot fi sancționați dacă nu acordă remuneratii peste minimul legal, dacă folosesc zilieri în alte domenii decât cele permise în lege si dacă nu completează registrul special de evidență.

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim.

Tariful minim pentru un zilier în 2023 este de 18,145 lei/oră, conform HG 1.447/2022. Ca o comparație, angajații din construcții, la care salariul minim a este în 2023 de 4000 de lei sunt plătiți în medie cu 24,194 lei/oră.

În 2022 tariful minim  a fost de 15,239 lei/oră iar în 2021,  13,583 lei/oră.

Pentru o zi de lucru de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită în 2023 cu minim 145,16 față de 121,912 lei cât a fost anul trecut. Suma calculată este brută.

Potrivit Avocatnet.ro domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar utilizarea zilierilor în afara domeniilor de activitate prevăzute de lege poate aduce o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei beneficiarilor.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru dar este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Ce impozite trebuie să achite un zilier și perioada maximă în care poate lucra

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Zilierii nu pot lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual. Activitatea desfășurată de zilier nu conferă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate dar zilierii se pot asigura opțional.

Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă noua lege

Remuneraţia acordată zilierului nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară. Nerespectarea obligațiilor privind remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate fi amendată cu 10.000 lei.

De asemenea, lipsa acordului scris între beneficiar și zilier din care să reiasă că remunerația se plătește cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau la perioadei de desfășurare a activității poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 lei.

Citeşte şi: 2.500 de euro în plus la salariu pentru anumite profesii. Asistenții la domiciliu vor avea parte de o creștere salarială semnificativă în 2023

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Stațiunea aflată la 20 de minute de România care i-a înnebunit pe români. Condițiile și prețurile sunt foarte bune, mâncarea e gustoasă, se vorbește chiar și limba română
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Planul lui Stalin, reînviat de Călin Georgescu. Ce este Canalul „Eurasia”
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz