Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024. Lista prețurilor principalelor alimente care se consumă în această perioadă

Postul Paștelui ortodox începe pe 18 martie și durează până pe 4 mai. În acest răstimp de 48 de zile, creștinii care aleg să țină postul nu au voie să mănânce produse provenite de la animale. Doar în două zile este permis consumul de pește, pe 25 martie, de Buna Vestire și pe 28 aprilie, de Florii, acest post fiind cnsiderat cel mai aspru din an.

13 mart. 2024, 11:24
Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024. Lista prețurilor principalelor alimente care se consumă în această perioadă

Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024. Alimentele permise pe perioada postului sunt fructele, legumele, leguminoasele și verdețurile. Proteinele pot fi găsite în alimente precum soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole, linte.

Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024

Iată cu cât se vând în această perioadă cel mai des consumate produse de post:

Salata verde: 3 lei/ bucata,

Roșii: 6- 8 lei/ kg,

Castraveți 5- 8 lei/ kg,

Varză: 3 lei/ Kg,

Fasole albă: 12- 15 lei/ Kg,

Soia boabe: 20 de lei/ kg,

Năut crud: 15 lei/ kg,

Linte: 12- 20 de lei/ kg,

Soia granule sau felii: 5 lei/ pachet de 150 de g,

Tofu: 9,5 lei/ pachet de 300 de grame,

Quinoa albă: 15 lei/ 250 de g,

Banane: 6- 7 lei/ Kg,

Mere: 4- 6 lei/ Kg,

Struguri: 10- 12 lei/ Kg,

Fulgi de ovăz: 10 lei/ 500 de g,

Fulgi de porumb: 10 lei/ Kg.

Ce vitamine și minerale sunt esențiale în Postul Paștelui

Dat fiind faptul că un post atât de lung ne privează de o mulțime de substanțe nutritive care se găsesc doar în produsele de origine animală, este extrem de important să consumăm alimente bogate în următoarele vitamine și minerale.

Proteinele vegetale se găsesc în ciuperci, cartofi, pâine integrală, orez, spanac, broccoli și conopidă, alune, unt de arahide, tofu, soia, linte, năut, mazăre și fasole, scrie doc.ro

Grăsimile. Cele mai bune surse sunt: uleiul de măsline și floarea soarelui, nucile, alunele, untul de alune, semințele de floarea soarelui, migdalele, fisticul, avocadoul și nuca de cocos.

Calciul se găsește în broccoli, frunze de salată, ruccola, leurdă, diverse frunze verzi (spanac, lobodă, ștevie etc), tofu, semințe de susan, soia, smochine.

Zincul se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci.

Fierul se găsește în  fasolea uscată, legumele verzi, lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii și pepenele. Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C, deci se recomandă consumul acestor alimente alături de citrice.