CALCULATOR SALARIU 2018: Cât trebuie să-ţi crească brutul în 2018 ca să rămâi cu acelaşi salariu net ca acum

Publicat: Vineri, 10 Noiembrie 2017 18:55 // Actualizat: Vineri, 10 Noiembrie 2017 19:04 // Sursa: romaniatv.net

Numărul contribuțiilor sociale se va reduce de la 1 ianuarie 2018, conform unui proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern. Astfel, contribuțiile sociale pentru sănătate (CASS) și pensie (CAS) vor trece în întregime în sarcina salariatului, angajatorului revenindu-i obligația de a plăti doar o contribuție asiguratorie pentru muncă. În acest context, salariul brut va crește, însă aceasta nu va determina, în mod obligatoriu, o evoluție similară a câștigului net al angajatului.

Conform unui proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal adoptat de Guvern în ședința de miercuri, numărul contribuțiilor sociale se va reduce la doar trei, începând cu 1 ianuarie 2018. Documentul va intra în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial, iar cotele contribuțiilor sociale sunt prezentate în cadrul acestui articol.

Deși vorbim de transferul contribuțiilor la pensii și sănătate în totalitate în sarcina salariatului, de la 1 ianuarie 2018, asta nu va presupune că salariații vor trebui să-și plătească aceste contribuții singuri, lună de lună, la Fisc. Obligația de a vira aceste contribuții rămâne în continuare la angajator, arată avocatnet.

Află cu cât ar trebui să-ți crească salariul brut din 2018 astfel încât să rămâi cu același salariu net pe care-l câștigi în prezent. Calculatorul arată valoarea contribuțiilor sociale ce vor fi achitate atât de angajat, cât și de angajator pentru același salariu net pe care îl obții în prezent, iar tot ceea ce trebuie să faci este să completezi celula gri din tabel.

Din punct de vedere birocratic, pentru a păstra același nivel al salariului net, angajatorii vor fi nevoiți să încheie, cu fiecare salariat în parte, un act adițional la contractul individual de muncă, prin intermediul căruia să se stabilească noul salariu brut, mai mare decât cel existent în prezent, prin încorporarea contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS în sarcina angajatului. Astfel, toate aceste acte adiționale vor trebui încheiate până la finalul acestui an, cel târziu în 29 decembrie, ultima zi lucrătoare a anului, pentru a asigura salariații de plata aceluiași salariu net.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern măsuri fiscale salarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7260
RON
23 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H