Cătălin Drulă cere verdictul analizării tezei lui Sorin Cîmpeanu pentru plagiat: „România Educată e pe cale să devină România furtului intelectual”

Cătălin Drulă, președintele USR, cere un verdict la un an de când teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu e analizată pentru plagiat.

16 aug. 2022, 17:21
Cătălin Drulă cere verdictul analizării tezei lui Sorin Cîmpeanu pentru plagiat: „România Educată e pe cale să devină România furtului intelectual”

Cătălin Drulă, liderul USR, a anunțat că s-a împlinit un an de când ministrul Sorin Cîmpeanu a cerut Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza și apoi să o trimită la CNATDCU, consiliul cu rol central în analiza plagiatelor.

„Nu se ştie dacă, în anul scurs, i-a verificat cineva teza ministrului Educaţiei, pentru că atât Universitatea, pe care Sorin Cîmpeanu a condus-o ani buni în calitate de rector, cât şi Ministerul Educaţiei refuză să ofere informaţii. Se ştie însă, cu certitudine, că ministrul Cîmpeanu a folosit din plin proiectele noilor legi ale Educaţiei pentru a oferi protecţie plagiatorilor. De la desfiinţarea CNATDCU la prescrierea în termen de 3 ani a numeroase abateri de la etica universitară, plus, ca bonus, simplificarea procesului prin care se poate renunţa la titlul de doctor, Sorin Cîmpeanu a făcut totul pentru a încuraja furtul în învăţământul superior”, spune Drulă, pe Facebook.

Șeful USR a acuzat că proiectul „România Educată” e pe cale să devină „România furtului intelectual”, iar plagiatorii „pot dormi liniştiţi”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat, în august 2021, Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat, potrivit unei declarații de presă făcută de acesta. Oficialul spune că a cerut “USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate“.

Anunțul ministrului vine in contextul în care, la începutul lunii august 2021, Cîmpeanu le-a cerut universităților, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Minister, să realizeze “într-un termen rezonabil, un an, de exemplu”, analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare dintre aceste instituții. El a făcut cererea după ce a anunțat că nu va mai modifica regulamentul și metodologia CNATDCU.

Citește și Schimbări majore în Educație. Planul lui Sorin Cîmpeanu: „Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an şcolar”

Citește și Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Primesc zilnic amenințări explicite cu moartea. Mai ales noaptea”