Cătălin Ivan: Nu am nicio fundaţie cu Daciana Sârbu sau alt membru PSD. Băsescu e mincinos

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat, joi, că nu are nicio fundaţie cu Daciana Sârbu sau cu alt membru al PSD şi că, prin afirmaţiile pe această temă, preşedintele Traian Băsescu s-ar dovedi "mincinos".

31 oct. 2014, 08:08
Cătălin Ivan: Nu am nicio fundaţie cu Daciana Sârbu sau alt membru PSD. Băsescu e mincinos

„Nu am nicio fundaţie cu DDaciana Sârbusau cu alt membru al PSD şi nu sunt membru în absolut nicio fundaţie sau organizaţie, nici membru, nici membru fondator. Nu am nicio fundaţie şi nicio organizaţie”, a spus Ivan, pentru MEDIAFAX.

El a arătat că, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu, în calitate de şef al statului, primeşte informaţii de la serviciile secrete şi, totuşi, face astfel de afirmaţii, dovedeşte că ar fi „un mitoman cu acte în regulă”.

„Traian Băsescu are acces la informaţii şi primeşte informaţii de la servicii, deci nu poate fi suspectat că nu are informaţii. El dovedeşte acum, la sfârşit de mandat, că este un mitoman cu acte în regulă, mai pe scurt că e mincinos”, a mai spus Ivan.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că premierul Victor Ponta ar vrea să dea vila RA-APPS din Snagov, renovată, europarlamentarilor Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu pentru sediul unei fundaţii, el precizând că nu a cerut o vilă anume, ci o locuinţă de serviciu şi birou, aşa cum prevede legea.

„Eu nu am cerut o vilă anume, eu am cerut o locuinţă de protocol şi un birou, aşa cum scrie legea. Legea mai scrie ceva, că preşedintele în funcţie nu are voie, la terminarea mandatului, să rămână în locuinţa pe care a avut-o ca preşedinte decât două luni. Eu de asta am cerut”, a spus Traian Băsescu, într-o emsiune a postului B1 TV, despre afirmaţia premierului potrivit căreia nu i se va acorda casa de la Snagov, ca locuinţă de serviciu, după terminarea mandatului.

Băsescu a continuat: „Nu stau cu căciula în mână la Ponta ca şi cum mi-ar da o casă din cele şapte ale lui. Nu sunt casele lui, este un protocol care trebuie respectat pentru asigurarea securităţii preşedintelui, pe timpul vieţii”.

Preşedintele a adăugat că, din ceea ce a înţeles, premierul vrea să dea la o fundaţie „nu ştiu ce vilă pe care au reparat-o ei pe la Snagov”.

„Ei mint, am înţeles că aş fi cerut eu două vile. Nu am cerut nici vilă, nici nimic, ci locuinţă de protocol, exact cu formularea din lege, spaţiu de birou şi atât”, a comentat Băsescu.

„Eu am înţeles ce face Ponta, că a zis că dă la o fundaţie. Am înţeles că europarlamentarul Ivan a făcut la Bruxelles o fundaţie cu Daciana Sârbu şi înţeleg că Ponta vrea să dea lui Ivan şi Dacianei Sârbu această vilă, pentru sediul fundaţiei”, a mai susţinut el.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că discuţia despre „palatul lui Băsescu” se închide, el arătând că a respins propunerea RA-APPS de a i se da şefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând să fie dat în folosinţă unei fundaţii.

„Discuţia e soluţionată pentru că am primit mai multe solicitări de la fundaţii. Am respins acea propunere a RA-APPS (privind casa de la Snagov n.r.) şi am discutat cu secretarul general zilele acestea. Sâmbătă, nemaifiind zi de campanie electorală, o să mă văd cu mai multe fundaţii care promovează performanţa şi una dintre ele probabil că va primi acea proprietate imobiliară în folosinţă gratuită chiar săptămâna viitoare. Deci discuţia despre palatul lui Băsescu se închide”, a spus Ponta.

El a arătat că i se va găsi o locuinţă lui Băsescu, dar una modestă.

„Dacă are mare nevoie de o locuinţă, o să-i găsim o locuinţă (….) mai modestă. Acea vilă mi s-a părut o jignire la adresa românilor care au avut foarte mult de suferit în mandatele domnului Băsescu şi nu poţi să-i dai un premiu unuia care şi-a bătut joc de români”, a spus Ponta.

Duminică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a primit un răspuns de la Guvern privind cererea sa de acordare a unei case după încheierea mandatului, precizând că, dacă ar sta în locuinţa din strada Mihăileanu, s-ar crea un disconfort pentru ceilalţi locatari, care ar fi verificaţi zilnic de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Şeful statului a ţinut să facă o serie de precizări privind cererea sa pentru o locuinţă după terminarea mandatului.

„Eu am văzut frământările astea că preşedintele merge cu elicopterul, că preşedintele are locuinţă de protocol, că preşedintele se cazează în vilele protocolului de stat. Vreau să ştiţi că acest inconfort al utilizării altor mijloace este uriaş şi pentru mine. Spre exemplu, ori de câte ori merg cu maşina, se merge cu o coloană şi nu mă simt bine deloc când văd că toate maşinile sunt băgate în şanţ ca să treacă coloana mea. Dacă mă cazez într-un hotel – şi mi s-a întâmplat lucrul ăsta – nu mă simt bine deloc când văd că toţi oamenii care intră în acel hotel sunt legitimaţi, se uită ofiţerii SPP la ei, îi verifică. Deci sunt nişte lucruri care îţi creează un disconfort”, a explicat Băsescu.

El a spus că, dacă ar locui în casa din strada Mihăileanu, unde este un bloc cu 9 familii, ceilalţi locatari „ar intra într-un proces de verificare zilnică, când intră, când ies, când le vine un musafir, când le pleacă cineva din casă”. „Mi-ar crea şi mie un disconfort pentru că ştiu că oamenii aceia ar fi supuşi unui sistem de control, care decurge din obligaţiile SPP în protejarea unui demnitar. Deci aici e singura chestiune”, a subliniat Băsescu.

Întrebat ce va face, Traian Băsescu a replicat: „Cu siguranţă n-o să fiu în stradă”.

Premierul Ponta a anunţat recent că Guvernul a primit din partea preşedintelui Traian Băsescu o solicitare privind atribuirea unei locuinţe, cerere care se află în lucru, adăugând: „nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă”.

Foştii şefi ai statului au dreptul, conform legii, inclusiv la atribuirea pe perioada vieţii a unei reşedinţe.