Cătălin Predoiu, anunţ de ultimă oră despre extrădarea Elenei Udrea. „E în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei”

Cătălin Predoiu a explicat, vineri, că Ministerul Justiţiei nu are atribuţii legale pentru a se implica în extrădarea Elenei Udrea din Bulgaria, însă va sprijini acest proces dacă va fi cazul.

08 apr. 2022, 10:48
Cătălin Predoiu, anunţ de ultimă oră despre extrădarea Elenei Udrea. „E în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a amintit că Elena Udrea se află în custodia autorităților bulgare și va fi prezentată instanței, în vederea extrădării.

„Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei în baza deciziei din cadrul JAI/2002/584. Această procedură între două state membre ale UE se desfăşoară de la instanţă la instanţă fără implicarea Ministerului Justiţiei. Ministerul Justiţiei poate sprijini la cerere cele două instanţe, cu informaţii, date sau orice alt tip de sprijin de ordin legislativ şi punere la dispoziţie de documente. Deci, nu este implicat în această procedură. Procedura se desfăşoară de la instanţă la instanţă.

Pe de altă parte, situaţia de fapt în teren este că doamna Udrea a fost reţinută şi este în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei. Practic, ne aflăm în concret într-o procedură de predare. Există două proceduri de extrădare. Una care este dintr-un stat membru al UE şi alta care este din afara UE.

În cazul de faţă ne aflăm în situaţia statului membru al UE. În această procedură funcţionează un instrument care stabileşte că procedura se desfăşoară de la instanţă la instanţă – de la instanţa bulgară, la instanţa română. Pe procedură, Ministerul Justiţiei, conform legii europene, decizia 2002/584/JAI, stabileşte că această procedură de mandat european se desfăşoară mai rapid de la instanţă la instanţă.

Pe de altă parte, în acest moment suntem într-o procedură de predare, în sensul că mandatul a fost deja comunicat autorităţilor bulgare de către Poliţia Română. Din ce informaţii avem, doamna Udrea este în custodia autorităţilor bulgare care o vor prezenta instanţei bulgare care în mod firesc va face aplicarea mandatului european”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, mesaj pentru Elena Udrea: Publică, femeie, lista aia integrală cu jurnaliștii care au luat șpagă de la tine!

Elena Udrea a fost reţinută, joi după amiaza, în Bulgaria, după ce a plecat din România în cursul dimineții, prin vama Giurgiu-Ruse. Fostul ministrul al Dezvoltării a părăsit ţara în ziua în care Înalta Curte de Casație și justiție l-a condamnat definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Judecătorii ÎCCJ au respins, astfel, recursul în anulare formulat de avocatul Elenei Udrea, Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei.

Poliţiştii nu au găsit-o acasă pe Elena Udrea, unde au mers joi după-amiază pentru a pune în executare sentinţa Înaltei Curți de condamnare la închisoare în dosarul Gala Bute. Ulterior, Poliția Română a dat-o în urmărire internațională, fiind emis pe numele ei un mandat european de arestare.

Udrea şi-a aşteptat sendinţa în Sofia şi a plecat spre Kulata în momentul în care a primit condamnarea definitivă la şase ani de închisoare cu executare, conform G4media.  Elena Udrea va fi adusă vineri la Judecătoria Blagoevgrad.

Citeşte şi: Cine este bărbatul misterios cu care Elena Udrea a fugit din ţară