GALA BUTE. Cătălin Predoiu, despre Traian Băsescu: Ştiu că urechea puţin Guvernul şi apoi pleca VIDEO

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, consideră că, "din punct de vedere juridic, ministerul care a iniţiat Hotărârea de Guvern (HG) pentru organizarea Galei Bute are responsabilitatea implementării ei".

04 feb. 2015, 14:00
GALA BUTE. Cătălin Predoiu, despre Traian Băsescu: Ştiu că urechea puţin Guvernul şi apoi pleca VIDEO

Cătălin Predoiu a precizat că „hotârârea a trecut cu îndeplinirea condiţiilor de legalitate”.

„Trebuie să facem o diferenţă între adoptarea hotărârii de guvern şi aplicarea ei. O chestiune este adoptarea, alta este aplicarea. Din câte am observat, procurorii investighează probleme de aplicarea hotărârii, şi nu de adoptarea ei (…) Una e chestiunea de adoptare, alta de aplicare. O altă distincţie care trebuie făcută este între oportunitatea şi legalitatea hotărârii. Oportunitatea hotărârii era stabilită, întotdeauna, de ministerul iniţiator şi decisă în Guvern, Ministerul Justiţiei când aviza, aviza doar chestiuni de legalitate.

Din acest punct de vedere, hotărârea a trecut cu îndeplinirea condiţiilor de legalitate. Ce s-a întâmplat după aceea, cu aplicarea ei, nu pot să vă spun, pentru că nu era Ministerul Justiţiei (…) Hotărârea de Guvern se aplică prin mijloace care ţin de ministerul iniţiator, prin ordine de ministru, prin contracte subsecvente. Niciuna nu seamnănă cu alta, au obiecte diferite. De aceea spun: nu are nicio legătură modalitatea de implementare cu chestiunea adoptării în Guvern”, a spus Predoiu, miercuri, la Palatul Parlamentului,  transmite Agerpres.

Cum îl certa TRAIAN BĂSESCU pe CĂTĂLIN PREDOIU în şedinţa de Guvern în care s-a aprobat GALA BUTE

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu a prezidat şedinţa de Guvern în care a fost adoptată hotărârea, fostul ministru al Justiţiei a spus: „Nu îmi aduc aminte. Am văzut informaţia în presă, nu vreau să o contest. Ştiu că, ori de câte ori fostul şef al statului venea la şedinţele de Guvern, ţinea un discurs de politică generală pe un subiect sau altul, urechea puţin Guvernul şi apoi pleca. Nu stătea la dezbaterea listei ordinii de zi a şedinţei de Guvern”.

El a mai explicat că HG a fost modificată în şedinţa de Guvern şi apoi aplicată.

DOSARUL GALA BUTE. De ce ar fi pe lista DNA Cătălin Predoiu. Reacţia fostului ministru

„A fost o discuţie pe forma iniţială a hotărârii care, din câte îmi aduc aminte şi văd acum în presă, pentru că sunt câţiva ani de atunci, a fost modificată şi ulterior adoptată. E o situaţie care se întâmplă frecvent în Guvern ca miniştrii să propună texte, care ulterior se modifică. E o chestiune legată de modul în care a fost redactată chestiunea, dar îmi amintesc clar că a fost o discuţie de modificare a hotărârii”, a spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a precizat că DNA nu i-a cerut explicaţii.