Catastrofă ecologică la Polul Nord, curăţarea zonei va dura 10 ani şi va costa peste un miliard euro. Dezastrul, văzut din satelit FOTO

Vladimir Putin a declarat stare de urgenţă în Regiunea Norilsk, de la Cercul Polar, după ce aproaximativ 21.000 de tone de produse petroliere au ajuns în apele unui râu. Până acum au fost colectate aproximativ 200 de tone, dar proporţiile dezastrului şi urmările sale sunt devastatoare. Este cel mai mare dezastru ecologic care a existat vreodată la Polul Nord,  afirmă experţii.

05 iun. 2020, 09:30

Cele 21.000 de tone de produse petroliere au ajuns în râu dintr-un rezervor al Centralei de Energie Termică nr. 3 Taimîr, ce aparţine Nornickel, cel mai mare producător din lume de nichel şi paladiu. Combustibilul fusese depozitat acolo ca rezervă pentru situaţiile de urgenţă, dar pământul de dedesubt s-a surpat, tancul a căzut şi s-a fisurat, iar 6.000 de tone au ajuns în sol, iar 21.000 de tone în râu.

Citeşte şi Vladimir Putin a declarat stare de urgenţă. Râurile s-au înroşit, imagini apocaliptice din Rusia FOTO

World Wild Life a publicat imagini din satelit cu proporţiile dezastrului (foto jos). Părţile cu maro sunt cele care sunt poluate cu petrol, însă experţii avertizează că particule dintre cele mai toxice au ajuns deja în Oceanul Arctic. Costurile totale ale curăţării se ridică la aproximativ 1,35 miliarde de euro, iar perioada de ecologizare este estimată între 5 şi 10 ani.