Câte ouă poți să mănânci pe zi fără să ai probleme de sănătate. Pe lângă ouăle pe care le consumăm ca atare, trebuie să luăm în calcul și alimentele care conțin ouă cum ar fi: plăcintele, gogoșile, pateurile, prăjiturile, șnițele, chiftele, preparatele de tip fast food, pizza sau diverse salate care conțin ouă sau maioneză.
Potrivit specialiștilor, un adult are voie să mânânce cel mult trei ouă pe zi ca să nu aibă probleme cu ficatul și cu digestia. Un copil însă, poate consuma doar un ou fiert pe zi sau un ou poșat.
Chiar dacă mult timp mulți se fereau să consume ouă din cauza grăsimilor și a colesterolului din gălbenușuri, ultimele studii au demonstrat că oul conține nutrienți ușor de digerat, pe care organismul îi transformă în energie.
Citește și Regulă nouă la supermarket, se aplică de duminică! Ce sunt obligați să facă românii
Oul este foarte hrănitor și conține fier, magneziu, potasiu, vitaminele din grupa B, vitamina A și numai 5 grame de grăsimi.
De asemenea, studiile au spulberat mitul potrivit căruia nu este bine să mănânci ouă seara pentru că ar fi grele pentru ficat. Un ou fiert alături de o salată este bun și seara. Evită doar ouăle prăjite și maioneza la ore târzii.
Oul fiert tare este considerat cel mai hrănitor și cel mai sățios. Oul prăjit este o alternativă mai puțin sigură pentru sănătate deoarece conține un pic mai multe grăsimi saturate față de oul fiert, scrie Libertatea.ro.
Dacă vei consuma un ou prăjit de 3 – 5 ori pe săptămână nu înseamnă că îți pui în pericol sănătatea. În schimb, dacă mănânci câte 3 sau 4 ouă ochiuri zilnic, nivelul de colesterol rău crește din cauza uleiului în care prăjești ouăle.
De asemenea, ouăle prăjite combinate cu brânză grasă, cârnați sau carne sunt și ele un potențial pericol pentru inimă și ficat. Un singur ou prăjit consumat cu o salată de roșii sau cu o salată de verdețuri de primăvară nu este un pericol chiar atât de mare pentru sănătate.