Câte ouă putem consuma zilnic ca să fim în siguranţă

Deşi controversat pentru multă vreme, contestat de către unii nutriţionişti, oul rămâne un aliment esenţial într-o alimentaţie sănătoasă.

23 mai 2016, 13:37
Câte ouă putem consuma zilnic ca să fim în siguranţă

Există mai multe motive pentru a reconsidera oul şi a nu-l mai exclude din alimentaţie, scrie adevarul.ro. Nutriţionistul arădean Dan Merişca susţine că, deşi gălbenuşul conţine colesterol, nu afectează colesterolul din sânge şi nici activitatea cardio-vasculară.

Citeşte şi Trei beneficii pe care le au caisele pentru sănătatea ta

„Un alt motiv este includerea lui în anumite diete pentru slăbit comportându-se excepţional în dietele disociate pe termen scurt. Pentru sportivi aste alimentul cu care îşi încep ziua, folosit în omletele speciale, cu precizarea că vor fi folosite doar jumătate dintre gălbenuşurile ce compun omleta. De exemplu, din 6 ouă folosim 3 gălbenuşuri, iar apoi mâncăm fructe, de preferat pere, deoarece stopează colesterolul şi aşa slab din gălbenuş, sau mai bine zis reduce efectul colesterolului şi pe cel al caloriilor conţinute. Această omletă mai e numită de sportivi şi declanşatorul de energie”, spune nutriţionistul arădean Dan Merişca. Acum se ridică întrebarea pertinentă: câte ouă putem consuma să fim în siguranţă?

Interesant este că nu cantitatea contează, ci asocierea lor, în special cu alimente precum costiţă, şuncă, lapte gras etc. – practic cu grăsimile saturate conţinute de acestea în alimentaţie, ouăle au o contribuţie a valorii nutritive mai mare decât cea calorică.

„Conţin cea mai bogată sursă de proteine de cea mai bună calitate şi, cam ca toate vitaminele şi mineralele esenţiale, ouăle au o eficacitate de folosire a proteinelor pentru dezvoltare de peste 90% – numită valoare biologică, similară cu cea din lapte, peşte sau carne de vită. Sportivii folosesc omleta de albuşuri preponderent, întrucât albuşul dintr-un singur ou conţine: proteină 3,6 g, 55 mg sodiu, grăsimi saturate zero, zero colesterol, vitaminele B3 şi B2, magneziu, calciu, fier – fundamentale pentru fortificarea ţesutului muscular a tendoanelor şi ligamentelor”, mai spune medicul arădean.

Citeşte şi Scorţişoara, cel mai bun remediu pentru stres. Iată ce alte beneficii uimitoare aduce corpului tău

Ca orice lucru bun, oul are şi un factor de risc, anume provenienţa. Este extrem de important să cunoaştem sursa pentru a ne asigura de calitatea şi prospeţimea lor. „Vom recunoaşte dacă oul a fost proaspăt după consistenţa albuşului. Acesta este solid spre deosebire de oul vechi care are albuşul apos deoarece proteinele îşi schimbă proprietăţile, deci şi valoarea nutritivă”, conchide medicul arădean Dan Merişca.