Câte zile libere au românii de Rusalii 2023, de fapt. Cine sunt angajații care pot beneficia de ele, urmează o nouă minivacanță

Guvernul a votat, la începutul anului, să se facă punte între 1 iunie și weekendul de Rusalii. Astfel, elevii și unii bugetari vor avea liber și vineri, 2 iunie, cu condiția ca activitatea, respectiv cursurile din această zi să fie recuperate la o dată ulterioară.

26 mai 2023, 09:48
Câte zile libere au românii de Rusalii 2023, de fapt. Cine sunt angajații care pot beneficia de ele, urmează o nouă minivacanță

Zile libere 2023. O parte dintre românii care sunt salariați vor beneficia de o minivacanță, la începutul lunii iunie. Guvernul a aprobat, la începutul anului, încă o zi liberă, motiv pentru care bugetarii se pot bucura de mai multe zile de relaxare. Câte zile libere au românii de Rusalii 2023 și cine se poate bucura de ele.

Zile libere 2023. Se face punte între Ziua Copilului şi Rusalii 2023, minivacanţă de 5 zile

Începutul lunii iunie vine cu câteva zile libere pentru angajații din sistemul bugetar, dar și pentru unii dintre cei care lucrează în sistemul privat. Anul acesta, Rusaliile pică pe 4 și 5 iunie (duminică și luni), zile care sunt declarate libere legale. Și ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este liberă legal, iar aceasta pică într-o zi de joi.

Din acest motiv, Guvernul a votat, la începutul anului, să se facă punte între 1 iunie și weekendul de Rusalii. Astfel, elevii și unii bugetari vor avea liber și vineri, 2 iunie, cu condiția ca activitatea, respectiv cursurile din această zi să fie recuperate la o dată ulterioară.

Cei mai norocoși dintre angajați vor avea, așasar, parte de o minivacanță de 5 zile: de joi, 1 iunie, până luni, 5 iunie, inclusiv. Există și sectoare în care ziua de vineri, 2 iunie, este lucrătoare, iar un exemplu în acest sens este Poșta Română.

Zile libere: Două sărbători legale în plus, din 2024

În 2023, românii au avut 15 libere legale, dintre care 12 au picat în timpul săptămânii. Începând de anul viitor, se vor adăuga încă 2 libere legale la cele 15 existente. Este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie, respectiv Boboteaza și Sfântul Ion. Legea a fost adoptată de curând și publicată în Monitorul Oficial.

Există și sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă, iar angajații care lucrează în zilele în care sunt sărbători legale trebuie să știe că au dreptul la o zi liberă pentru ziua de sărbătoare lucrată, în următoarele 30 de zile. În cazul în care angajatul nu recuperează ziua libera, angajatorul este obligat să îl plătească cu un spor de 100% din salariul de bază, pentru ziua lucrată, potrivit Codului Muncii.

Angajări 2023: 1000 de euro pe lună, muncă remote, tichete de masă, abonament clinică privată de sănătate, zile libere suplimentare şi prime de sărbători
Zilele libere legale care au mai rămas până la sfârșitul anului sunt:

1 iunie (Ziua Copilului)
5 iunie (Rusalii)
15 august (Sfânta Marie)
30 noiembrie (Sfântul Andrei)
1 decembrie (Ziua Națională)
25, 26 decembrie (Crăciunul)