Catedrala din Odesa, distrusă de rachete ruseşti. Fusese sfinţită de Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse

'Catedrala ''Schimbarea la faţă'', situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată', a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev.

23 iul. 2023, 12:33

Noul atac al forţelor ruse din cursul nopţii împotriva portului ucrainean Odesa s-a soldat cu doi morţi şi a provocat ‘distrugerea’ unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO, a afirmat duminică Ucraina, vorbind despre ‘crimă de război’, transmite AFP.

Ministerul de Interne a dat un nou bilanţ de doi morţi şi 22 de răniţi, printre care patru copii, în cursul tirurilor cu rachete ruseşti din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Zelenski, după bombardarea Odesei: ”Doar răul absolut poate da astfel de lovituri. Va exista un răspuns”
Ucraina a promis duminică ‘represalii’ după tirul rusesc cu ’19 rachete’ din cursul nopţii.

‘Rachete împotriva unor oraşe paşnice, împotriva unor imobile de locuinţe, a unei catedrale (…)’, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. ‘Vor exista, cu siguranţă, represalii împotriva teroriştilor ruşi pentru Odesa’, a adăugat el, potrivit AFP.

Arhidiaconul catedralei din centrul istoric al oraşului Odesa, Andrii Palciuk, a deplâns distrugerea „enormă” a bisericii – despre care a spus că a fost cauzată de o lovitură directă a unei rachete ruseşti, informează The Guardian.

Zelenski vrea să distrugă podul lui Putin din Crimeea: „Este o construcţie inamică, aducătoare de război”

„Distrugerile sunt enorme, jumătate din catedrală este acum fără acoperiş”, a spus el. Mai multe persoane acţionau pentru a scoate documente şi obiecte de valoare din clădire, a cărei podea a fost inundată de apa folosită de pompieri pentru a stinge incendiul.

Două persoane care se aflau în interior în momentul loviturii au fost rănite. „Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, o vom restaura”, a spus Palciuk.

 

Catedrala aparţine Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi a fost luată sub protecţia Unesco la începutul acestui an, când centrul istoric al oraşului Odesa a fost desemnat de agenţia culturală a Naţiunilor Unite ca fiind în pericol de dispariţie.

Fondată în secolul al XVIII-lea, aceasta a fost distrusă în timpul regimului sovietic, dar a fost reconstruită după căderea URSS. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a sfinţit-o personal, scrie The Guardian.

Forţele ruseşti atacă de-a lungul aproape întregii linii de front din estul regiunii ucrainene Luhansk

În timp ce forţele ruseşti sunt în defensivă în sudul Ucrainei, în faţa contraofensivei Kievului, în alte părţi ale liniei frontului, mai ales în est, au adoptat o postură mai ofensivă, potrivit actualizărilor furnizate de armata de la Kiev, liderii regionali şi bloggerii militari ruşi, relatează CNN.
În estul regiunii ucrainene Luhansk, în special, trupele Moscovei par să fi prins Ucraina pe picior greşit. „Ieri, inamicul a încercat să avanseze de-a lungul a aproape întregii linii de front (care trece prin regiunea Luhansk). Aceste încercări au fost oprite de militarii noştri. Inamicul suferă pierderi semnificative în personal şi mijloace, dar presează în fiecare zi”, a declarat sâmbătă pe Telegram Artem Lîsohor, şeful administraţiei militare din regiune.

Lîsohor a enumerat cinci puncte diferite din Luhansk unde forţele ruseşti au atacat recent. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a reamintit că Rusia a comasat 100.000 de soldaţi la est de zona cuprinsă între oraşele Liohan şi Kupiansk. Oraşele se află la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, la nord de Bahmut, pe frontul din est.

„Deşi situaţia este complicată, ea se află sub controlul nostru”, a dat asigurări Serhii Cerevati, purtător de cuvânt al armatei ucrainene. „Inamicul acţionează conform schemei clasice – efectuează lovituri de artilerie şi aeriene asupra poziţiilor noastre în cea mai mare măsură posibilă. Şi apoi încearcă să atace cu unităţi la nivel de pluton-companie încercând să ne atace poziţiile”, a detaliat Cerevati.

 

Pe de altă parte, Rybar, un site de blogging militar rus, afirmă că forţele Moscovei au obţinut câştiguri teritoriale în nord-estul regiunii Harkov, capturând o staţie de cale ferată în satul Movceanove şi extinzându-şi controlul în jurul localităţii vecine, Lîman Perşi.

Este de remarcat, de asemenea, faptul că site-ul de cartografiere DeepState sugerează câştiguri modeste ale Rusiei în aceeaşi zonă, notează CNN.

În est, forţele ucrainene îşi continuă eforturile de a cuceri terenuri mai înalte în jurul Bahmutului, dar câştigurile sunt mici şi greu de apărat, potrivit rapoartelor de front. Rybar susţine că armata ucraineană a „reuşit din nou să câştige un punct de sprijin pe înălţimi” în apropierea oraşului Klişcivka, la sud de Bahmut. Dar, a relatat site-ul rusesc, acest lucru a venit „cu preţul unor pierderi semnificative”.

„Forţele de apărare ucrainene deţin iniţiativa (în jurul Bahmutului), punând presiune asupra inamicului şi eliberând terenul ucrainean metru cu metru”, a declarat Cerevati.