Catedrala Notre-Dame din Paris, cuprinsă de flăcări. Acoperişul edificiului s-a prăbuşit FOTO şi VIDEO UPDATE

Un incendiu devastator a izbucnit la catedrala Notre Dame din Paris, o turlă a catedralei prăbuşindu-se. Comandantul Brigăzii de pompieri din Paris a anunţat, luni noapte, că cele două turnuri şi structura de rezistenţă au fost “salvate şi prezervate“. Conform investigaţiilor preliminare, procurorii consideră că incendiul a izbucnit accidental. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a amânat discursul pe care plănuia să îl ţină luni seara în faţa naţiunii şi s-a deplasat la locul dezastrului. UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”. Preşedintele Klaus Iohannis a calificat drept "sfâşietoare" informaţiile despre incendiul de la Catedrala Notre Dame, spunând că România este alături de Franţa.

15 apr. 2019, 17:07

UPDATE: Structura de rezistenţă a catedralei Notre Dame a fost „salvată şi prezervată”, anunţă pompierii. Incendiul ar fi izbucnit accidentalUn oficial important al pompierilor din Paris a declarat, luni seară, pentru AFP, că structura de rezistenţă a catedralei Notre Dame a fost „salvată şi prezervată” în urma incendiului devastator.

„Putem considera că cele două turnuri ale clopotniţei nordice de la Notre Dame au fost salvate. Structura a fost salvată în totalitate. Pompierii vor continua să lucreze toată noaptea pentru salvarea operelor de artă”, a declarat Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris pentru BFMTV.


UPDATE: Pompierii care încearcă să ţină sub control incediul de la Catedrala Notre-Dame din Paris au informat că eforturile lor sunt îndreptate spre a preveni cădereal celui de-al doilea turn şi salvarea lucrărilor de artă, scrie The Guardian.

„Nu suntem siguri că putem opri extinderea focului” până la al doilea turn, a declarat Jean-Claude Gallet, pompier aflat la faţa locului.

„Dacă se va prăbuşi, vă puteţi imagina cât de importante vor fi pagubele”, a adăugat el.

Flăcările au ajuns deja la unul dintre turnuri şi au provocat prăbuşirea turlei de 96 de metri.

În bisericile din Franţa bat clopotele în semn de solidaritate cu Notre Dame, în urma apelului arhiepiscopului de la Paris, Michel Aupetit, cel care a scris pe Twitter: „Să ne rugăm. Puteţi bate clopotele pentru a invita oamenii să se roage”.

Biserica Catolică din Ţara Sfântă a comunicat că se roagă ca incendiul să nu fi fost „intenţionat” şi şi-a exprimat solidaritatea cu Franţa.

„Ne rugăm să nu fie răniţi, ca focul să nu fie intenţionat şi să fie cât mai puţine pagube. Ne exprimăm solidaritatea cu Biserica din Franţa”, se arată într-un comunicat de la Ierusalim.

Vaticanul şi-a exprimat, de asemenea, solidaritatea.

„Suntem alături de catolicii francezi şi de locuitorii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri şi pentru toţi cei care fac tot ce pot pentru a gestiona această situaţie dramatică”, se arată într-un comunicat al Vaticanului.

UPDATE: Ministrul adjunct de Interne al Franţei a declarat că salvarea Catedralei Notre Dame din Paris nu este certă, scrie The Guardian.

Un anunţ similar a fost făcut de pompierii francezi care susţin că nu sunt siguri dacă acest foc mai poate fi oprit.

Un purtător de cuvânt al pompierilor din Paris a declarat că următoarea oră şi jumătate este „crucială” pentru a şti dacă focul poate fi adus sub control.

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns la catedrala Notre Dame din Paris unde a izbucnit un incendiu devastatator şi discută cu oficialii poliţiei, scrie The Guardian.

Există informaţii conform cărora focul a ajuns la unul dintre turnurile catedralei şi serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă şi alte obiecte valoroase din interior.

Vicepremierul Parisului, Emmanuel Gregoire, a declarat că Notre Dame a suferit „pagube colosale”.

UPDATE: Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters.

Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. 

Incendiu la Notre-Dame.Motivul pentru care pompierii francezi nu au folosit elicopterele pentru a stinge focul care a cuprins catedrala

UPDATE: Procurorii francezi au deschis o investigaţie pentru a afla cauza incendiului de la catedrala Notre Dame, informează Associated Press. De asemenea, UNESCO a informat luni că „este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind „un monument de nepreţuit”.

Audrey Azoulay, secretarul general al UNESCO, a declarat că agenţia monitorizează eforturile de a stinge incendiul.

Notre-Dame face parte din patrimoniul UNESCO din 1991, a adăugat Azoulay.

Mai mulţi parizieni şi turişti – unii dintre ei plângând, alţii spunând rugăciuni – urmăreau îngroziţi în centrul Parisului cum flăcările cuprind monumentul istoric.

„Parisul este desfigurat. Oraşul nu va mai fi niciodată ca înainte. Este o tragedie. Dacă vă rugaţi, acum este timpul să o faceţi”, a declarat Philippe, un locuitor al Parisului aflat la faţa locului.

Poliţia încerca să ţină oamenii departe de zonă însă mai mulţi cetăţeni încearcă să se apropie.

„Este terminată, nu o vom mai vedea niciodată. Acum trebuie să ştim ce s-a întâmplat, cu tot ce s-a întâmplat în lume, de ce Notre Dame? Poate este un mesaj de sus”, a declarat Jerome Fautrey, un bărbat de 37 de ani aflat la faţa locului.

UPDATE: Turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei Notre-Dame din Paris, cuprinsă de un incendiu uriaş, s-a prăbuşit, a anunţat luni Emmanuel Gregoire, adjunctul primarului capitalei franceze Anne Hidalgo, care a deplâns „pagube colosale”, informează France Presse.

„De acum înainte, a fost lansată o misiune specială pentru a încerca să se salveze toate operele de artă care pot fi”. „Prioritatea a fost acordată securizării zonei înconjurătoare pentru protejarea turiştilor (…) de riscul de colaps”, a adăugat el la un canal de ştiri non-stop, BFMTV.

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anulat luni discursul programat către naţiune din cauza „incendiului teribil” izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris, a anunţat un oficial de la biroul preşedintelui la Palatul Elysee, informează Reuters.

Printre altele, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că „împărtăşeşte emoţia unei întregi naţiuni”, trimiţând un „gând pentru toţi catolicii şi pentru toţi francezii”, notează AFP.

„Notre-Dame de Paris în flăcări. Emoţia unei întregi naţiuni întregi. Un gând pentru toţi catolicii şi pentru toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist în această seară să văd că arde o parte din noi”, a scris el pe Twitter.

Anunţul a fost făcut în timp ce focul s-a extins spre vârful gigant al catedralei şi mulţimi de oameni s-au adunat în pieţele din apropiere.

Printre altele, preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi-a exprimat luni groaza în legătură cu incendiul care a cuprins catedrala istorică Notre-Dame din Paris, adaugă Reuters.

„Este îngrozitor să vezi incendiul uriaş de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburătoare care să-l stingă. Trebuie acţionat rapid!”, a scris Trump pe Twitter.

UPDATE: Philippe Villeneuve, arhitectul șef care conduce lucrările de reastaurare, a declarat: „E o catastrofă. Plâng. Nu puteam să-mi imaginez așa ceva. La ora când s-a declanșat incendiul niciun muncitor nu mai era pe șantier”.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Fumul care se ridică deasupra celei mai cunoscute catedrale din Franţa poate fi văzut de la câţiva kilometri distanţă. Martorii au relatat că incendiul pare să fi pornit de la acoperiş, flăcările fiind vizibile în zona celor două clopotniţe ale catedralei.

Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare.

Pompierii parizieni au declanşat o operaţiune de anvergură pentru salvarea monumentului istoric.

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Anul trecut, Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.