Categoria de români care va pierde enorm la pensie. Ce trebuie să facă oamenii pentru a se asigura că vor avea un venit decent

Românii trebuie să știe că atunci când aleg să lucreze în acte pe un salariu mai mic, sau chiar minim pe economie, și se mulțumesc cu gândul că primesc în plus ”la negru” vor avea de suferit când ies la pensie.

25 mai 2023, 12:27
Categoria de români care va pierde enorm la pensie. Ce trebuie să facă oamenii pentru a se asigura că vor avea un venit decent

Foarte mulți români primesc în acte salariul minim pe economie, însă restul banilor vin ”la negru”, în plic, nefiind fiscalizați. Cum era de așteptat, această categorie va avea mult de pierdut la pensie, comparativ cu românii care au venituri integral legale, care apar integral în ”cartea de muncă”.

Potrivit specialiștilor, dintr-un salariu minim brut pe economie de 3.000 de lei, sistemul public de pensii va lua 595 de lei pe lună, iar după 35 de ani un român va avea o pensie de 1.260 de lei. Lucrurile se schimbă la un salariu brut de 8000 de lei, adică 4.700 de lei în lună, unde pensia unui român va fi 2.500 de lei, potrivit Fanatik. Desigur, tot o pensie mică, o sumă nesemnificativă, însă puțin mai mare ca și prima variantă.

Românii par neinteresați de acest subiect, mai ales cei tineri, însă alții s-au întrebat când s-ar putea pensiona şi de ce venit ar putea beneficia. Potrivit anunțului Casei Naționale de Pensii Publice, pe site-ul oficial al instituției oricine poate să-și completeze data nașterii și sexul, după care poate afla data pensionării.

O persoană care a avut un salariu mic va avea o pensie aproape identică cu o persoană care nu a lucrat o zi în viața ei. Conform datelor oficiale, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 1.586 la 1.785 de lei, iar din 2024 aceasta va crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creștere reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Citeşte şi: Șoferii își vor putea înmatricula mașinile și online din 2024. Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență

Totodată, indemnizația socială pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, e stabilită la 1.125 de lei și e de fapt un ajutor dat pensionarilor săraci, acei oameni care nu au cotizat o zi în viața lor. Probabil, tocmai de aceea tot mai mulți români profită de faptul că își pot cumpăra vechime până în luna septembrie 2023.

Concret, legea le dă dreptul românilor care nu au cel puțin 10 ani de cotizare să cumpere vechime, plătind 25% pe lună din salariul minim brut pe economie, până e atins acest stagiu de cotizare. Pentru că suma cumulată poate fi un efort financiar considerabil, legea le permite oamenilor să facă această plată eșalonat.

”Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu casa teritorială de pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Citeşte şi: CTP, idee pentru BOR în privinţa căsătoriilor gay: „N-ar însemna un profit în plus pentru Sfânta Biserică? Nu sunt şi homosexualii copiii lui Dumnezeu?”