Categorii de femei cu RISC ridicat de a face cancer la sân

Eventualele formaţiuni suspecte la nivelul sânilor pot fi depistate doar cu ajutorul controalelor de rutină la medicul specialist. Află din materialul următor dacă te încadrezi în categoriile de femei cu risc ridicat de a face cancer mamar şi mergi imediat la medic pentru un consult de specialitate.

19 mai 2015, 09:30
Categorii de femei cu RISC ridicat de a face cancer la sân

Specialiştii în radiologie şi imagistică medicală ne explică astăzi care sunt categoriile de femei care prezintă un risc crescut de a face, la un moment dat al vieţii, cancer la sân.

Atunci când vorbim despre femei cu un grad ridicat de risc în a dezvolta cancer mamar, există câteva categorii, după cum urmează:

1. Femei care au antecedente în familie (de exemplu: o rudă de gradul I cu cancer mamar dublează riscul de cancer mamar comparativ cu populaţia generală).

2. Mutaţia genelor BRCA 1 şi BRCA 2. Exemplu: mutaţia genei BRCA 1 este prezentă în aproximativ 30% din cazurile de cancer mamar apărut  la vârsta de sub 30 de ani.

3. Femei cu anumite antecedente personale fiziologice – menarhă (prima mentruaţie) precoce, menopauză tardivă, vârsta înaintată la prima naştere.

4. Femei cu antecedente personale patologice – cancer mamar în antecedente sau leziune mamară benignă cu risc.

5. Femei cu risc exogen (tratament cu contraceptive orale, tratament hormonal de substituţie în menopauză, expunerea prelungită la radiaţii ionizante, expunerea prelungită la radiaţii electro-magnetice, alimentaţia bogată în grăsimi şi dulciuri fine).

Citeşte mai mult pe feminis.ro.