Categoriile de români care nu scapă de declaraţia pe proprie răspundere pentru plafonarea preţului energiei

Coaliția de guvernare a anunţat că va elimina obligativitatea depunerii declarațiilor pe propria răspundere pentru românii care au mai multe locuințe și pentru chiriași, dar există trei categorii de români care va trebui, totuşi, să o completeze şi să o depună.

28 dec. 2022, 17:12
Categoriile de români care nu scapă de declaraţia pe proprie răspundere pentru plafonarea preţului energiei

Este vorba de familiile monoparentale, cele care au în întreţinere cel puţin trei copii şcolari şi cele care folosesc la domiciliu aparatură medicală. Pentru consumul mai mic de 100 kWh/lună, un kilowatt oră va costa doar 68 de bani.

Cei care consumă între 100 şi 255 kWh/lună, scot din buzunar 80 de bani pentru fiecare astfel de unitate de măsură.

Iar cei care înregistrează un consum de peste 255 kWh/lună vor fi nevoiți să plătească 1,30 de bani pentru un kilowatt oră.

Pe de altă parte, Guvernul ia în calcul suprataxarea firmelor din domeniul petrolier. Fie că este vorba despre extragerea țițeiului, a gazelor ori cărbunelui, fie de rafinării.

Potrivit legii aflate miercuri pe ordinea de zi a Guvernului, se elimină de fapt obligativitatea de a se depune o declarație pe proprie răspundere de către cei care au mai multe locuri de consum, așa cum prevede acum legea, care spune că nu se poate beneficia de prețul plafonat “mic” decât pentru un singur loc de consum, potrivit Economica.net.

Citeşte şi: O nouă taxă pentru români. Lovitură pentru cei care au investit pentru facturi mai mici la curent

Clienții cu mai multe locuri de consum  puteau solicita acordarea plafonării pentru un alt loc de consum decât cel din cartea de identitate, caz în care are necesară depunerea Cererii și a Declarației pe propria răspundere. Chiriașii ar fi urmat să beneficieze de prețurile mici doar în varianta în care își încheiau contracte proprii de furnizare.

Prevederile au stârnit nemulțumiri printre clienți și au pus oamenii pe drmuri formându-se cozi în fața sediilor furnizorilor, iar guvernanții au decis să elimine prevederea ci plafonarea la un singur loc de consum și, implicit, obligativitatea depunerii declarației.

Citeşte şi: Românii vor putea plăti facturile direct la poștaș cu cardul de energie. Marcel Boloș: „Se poate face direct plata de sume”