Categoriile de români pe care Guvernul vrea să le scutească de debranșarea de la energie electrică și gaz

O nouă condiție impusă de Senatul României pentru a se evita debranșarea românilor de la gaz și curent electric.

22 sept. 2021, 12:32
Categoriile de români pe care Guvernul vrea să le scutească de debranșarea de la energie electrică și gaz
Distribuitorii de gaze şi energie electrică, obligaţi să plătească despăgubiri clienţilor. În ce situaţii se acordă compensaţiile

Ordonanța de urgență asigură continuitatea furnizării serviciilor pentru trei tipuri de consumatori, în cazul în care aceștia nu plătesc facturile la gaz și curent electric.

Noua ordonanță de urgență adoptată de primul for sesizat, Senatul României, în unanimitate, anulează articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere ce spune că, pe toată durata stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Ordonanța adoptată de Senat prevede trei categorii de români care nu sunt debranșati de la curent electric și gaz, pe toată durata stării de alertă.

Categoriile favorizate sunt următoarele:

  • consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021;
  • consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold;
  • consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrica şi gaze naturale se sancţionează cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în OUG 84/2021.

Ordonanța de urgență urmează să fie dezbătută și votată în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.


loading...
Partenerii noștri