Câți bani au cheltuit românii de Paște. S-a cumpărat mai multă mâncare, dar mai puține jucării decât în 2022

Datele cheltuielilor de Paște. Românii au dat mai mulți bani pe mâncare, dar mai puține jucării decât anul trecut.

20 apr. 2023, 21:27
Câți bani au cheltuit românii de Paște. S-a cumpărat mai multă mâncare, dar mai puține jucării decât în 2022
Câți bani au cheltuit românii de Paște

Cel mai mare furnizor de servicii și tehnologie de plată din lume a analizat numărul și valoarea tranzacțiilor electronice realizate în cele două săptămâni de dinainte de Paște, atât în 2023, cât și în anul precedent, la furnizorii de carne, dar și în piețele de specialitate, la brutării, magazine alimentare, supermarketuri, beauty shop-uri, magazine de jucării, spălătorii auto și unități de cazare.

Potrivit datelor înregistrate, față de anul trecut, vânzările de produse alimentare și de servicii specifice au crescut cu aproape 40%. Au existat aproximativ o jumătate de milion de tranzacții în plus față de perioada Paștelui 2022, reprezentând în jur de 50 de milioane de lei. Românii au plătit aproape dublu la brutării, măcelării sau la magazinele locale și de cartier. O reducere de buget a fost semnalată numai la jucării.

Citește și: Fecioara Maria anunţă ce zodii sunt binecuvântate după Paşte

Cât i-a costat masa de Paște pe români

Creșteri semnificative ale vânzărilor au fost înregistrate la comercianții și furnizorii de produse din carne (112%), de la 1,7 milioane de lei în 2022, la 3,6 milioane de lei în 2023; la magazinele de proximitate și piețele/târgurile de specialitate (97%), de la 4,1 milioane de lei în 2022, la 8,2 milioane de lei în 2023; la brutării (84%), de la 1,4 milioane de lei în 2022, la 2,6 milioane de lei în 2023.

Cele mai mari sume au fost cheltuite în magazinele alimentare și în supermarketuri, unde au fost făcute peste 1,5 milioane de tranzacții electronice, de circa 152 de milioane de lei. Asta înseamnă aproximativ o treime mai mult decât în anul precedent.

Citește și: Oana Roman face primele declarații despre boala ei. Cum a putut să se descurce de Paște

De Paște, românii obișnuiesc să investească foarte mult și în modul de petrecere a timpului liber sau în servicii de cosmetizare. Anul acesta s-a cheltuit cu 19% mai mult la frizerii și saloane de înfrumusețare și cu 53% mai mult la magazinele cu produse cosmetice. La spălătoriile auto, românii au plătit cu 13% mai mult decât în 2022.

Bugetul pentru minivacanță a fost și el mai mare anul acesta. Românii au cheltuit, de Paște, aproximativ 7,5 milioane de lei la unitățile de cazare, cu 1,3 milioane de lei mai mult decât anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere de 21%.

În Vinerea Mare, tranzacțiile electronice realizate la hoteluri, pensiuni și resorturi au înregistrat o valoare cu aproape 50% mai mare decât în ziua precedentă.

În magazinele de jucării, vânzările au scăzut cu 36% față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2022 se înregistra o tranzacție medie de 220 de lei, anul acesta românii au plătiti numai 180 de lei de fiecare dată când au cumpărat jucării pentru copii.